Liberala debattören Fredrik Segerfeldt vill inte att kristna ska kalla sig kristna

"Kan inte ni troende kalla er något annat (än kristna)?" Det undrade den liberala debattören Fredrik Segerfeldt på Facebook i helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

2012 väckte Fredrik Segerfeldt en del medieuppståndelse då han beskrev Pingstmissionens utvecklingssamarbete i termer av "hokus pokus" och "mumbo-jumbo" eftersom PMU:s verksamhet motiveras utifrån kristna värderingar.

"Religiös" eller "kristen"

På lördagen valde han att i en statusuppdatering på Facebook ifrågasätta användandet av begreppen "religiös" och "kristen".

"I min ungdom sa man ''religiös''. Numera säger troende att de är ''kristna''. Hur kommer det dig? Att vara kristen betyder att tillhöra en kultursfär och tillämpa vissa seder och bruk. Vi firar jul och gifter oss i kyrkan. Men det betyder inte nödvändigtvis att man tror på övernaturliga väsen. Så, kan inte ni troende kalla er något annat?"

Kristna tror på "övernaturliga väsen"

Fredrik Segerfeldt menar med andra ord att kristna – som tror på "övernaturliga väsen" – inte bör kalla sig kristna.

"Kulturkristen"

Flera personer som har kommenterat statusuppdateringen föreslår att Fredrik Segerfeldt bör definiera sig själv som "kulturkristen" vilket han erkänner skulle kunna vara ett alternativ.

"När jag är i Marocko och de säger: ''ni kristna som dricker alkohol och äter fläsk'' vet jag inte vad jag ska säga, för jag konsumerar ju bägge och är från en kristen kultur men religiöst sett är jag ju inte kristen."

Dagens debattredaktör svarar

Dagens nya debattredaktör och ledarskribent Frida Park har också svarat Fredrik Segerfeldt. Hon skriver att inte så få kristna vänder sig emot "religiös" på grund av att det ofta innebär att man måste följa ett helt paket, inte sällan med gärningslära inblandat (man måste si eller så). "Frifräsiga kristna anser att allt är nåd och inget är måste. Då vill man inte kalla sig religiös."

"Touché"

Som den liberala debattör Fredrik Segerfeldt är står han politiskt sett ganska långt ifrån Socialdemokraterna. Men när en person på Facebook påpekar att Fredrik Segerfeldt, med samma resonemang om kristna och troende, också måste kalla sig för socialdemokrat eftersom Sverige är ett "såsseland" erkänner Fredrik Segerfeldt sitt nederlag.

"Touché", skriver han.

Annons
Skogsbränderna
Annons