15 000 väntas fylla ladan på Torpkonferensen

Både igenkänning och nya vitamininjektioner på klassiska Torpkonferensen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Kalasmöten i Ladan i stället för i matsalen, en programfri eftermiddag och stor tårtfest. Det är några nyheter på Torpkonferensen.

Det handlar om en verklig klassiker i frikyrkosverige. På Närkeslätten har kristna samlats för uppbyggelse och gemenskap ända sedan 1887 då den allra första Torpkonferensen hölls.

130 år senare är det dags igen för konferensen som brukar samla runt 15 000 besökare.

”Lite pirrigt inför”

De båda projektledarna Elin Gert och Josefine Arenius har mycket att tänka på för att allt ska klaffa.

– Visst känns det lite pirrigt, men här finns ju en god tradition och en lång historia att bygga på som är en tillgång, säger Elin Gert.

Mycket i årets konferens är som det brukar vara. Dit hör kvällsmötena och förmiddagarnas bibelstudier. Igenkänningsfaktorn är viktig. Och varför ändra på ett vinnande koncept?

Nya inslag på årets konferens

Samtidigt finns några nya inslag som kan bli vitamininjektioner i det annars så väloljade konferens­maskineriet. Ett sådant initiativ kallas ”Nätverkstid” och inträffar torsdag eftermiddag.

74271.jpg– Vi vill ge tillfälle till viktiga samtal och därför har vi inga andra programpunkter för vuxna den eftermiddagen. Tanken är att man ska kunna träffas i grupper och prata om till exempel församlingsgrundande, mission eller musik, berättar Elin Gert.

Praktiskt går det till så att den som vill att ett ämne ska tas upp anmäler att man vill hålla en nätverksträff. Sedan väljer konferensens deltagare ämne efter eget tycke på plats på Torp.

Samtidigt påbår barn- och tonårskonferens

Parallellt med alla samlingar för vuxna pågår som vanligt en barn- och en tonårskonferens. Där sker också en förändring. Samlingarna för barn mellan 4 och 8 år flyttas från matsalen till den stora Ladan.

– Det innebär att bibelstudierna, som brukar hållas i Ladan, flyttas till matsalen. Orsaken är att Kalasmötena, som dessa barnsamlingar kallas, inte längre får plats i matsalen.

– Det brukar vara uppemot tusen barn och dessutom en massa föräldrar så det har varit väldigt trångt i matsalen de senaste åren. Vi behöver göra en förändring, förklarar Elin Gert.

”Den första kärleken” är temat 

– Temat för konferensen är ”Den första kärleken” och tanken är att det ska genomsyra allt som sker, även barnens och tonåringarnas samlingar.

– Vi tror att det kan vara nyttigt att tänka igenom hur det var första gången vi mötte Jesus. Oavsett om det hände i går eller för 60 år sedan. Och vi behöver hela tiden fråga oss vem eller vad som har platsen av den första kärleken i våra liv i dag.

Joakim Lundqvist undervisar

Detta är en fråga som kommer att beröras av talarna i konferensen. Dit hör bland andra Joakim Lundqvist från Livets ord i Uppsala och Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

På midsommardagen planeras en tårtfest med anledning av att Evange­liska frikyrkan, som arrangerar Torpkonferensen, firar 20 år.

– Vi hoppas att vädret är så fint att vi kan ha kalaset utomhus i parken. Det blir även en minneskavalkad med inbjudna gäster där Willy Svahn är konferencier.

”Frivilliga krafterna gör hela konferensen”

Det verkar som att allt är upplagt för ännu en späckad konferens. Elin Gert framhåller alla frivilliga krafter som bär Torpkonferensen med sitt arbete och engagemang.

– Utan alla frivilliga som ställer upp blir det ingen konferens, vi gör den ju tillsammans.

– Det fina med Torpkonferensen är att den lyckas kombinera många tillfällen att möta Gud med att samtidigt koppla av och fira semester.

 

Läs fler artiklar om Torpkonferensen

Alla tidigare artiklar

Torpkonferensen

  • Vad?: Kristen konferens för vuxna, barn och tonåringar, arrangeras av Evangeliska frikyrkan.
  • När?: 19-25 juni.
  • Var?: Torp utanför Kumla.
  • Vilka talar?: Joakim Lundqvist, Lasse Svensson, Anneli Dagernäs, Åsa Björk, John van Dinther, Ulrik Josefsson och Hans Jansson. Bibelstudierna hålls av Åsa Molin och Mikael Tellbe.
  • Vilka sjunger?: Hasse och Kristine Arapovich Lindetorp, Johan Åsgärde, Michael Jeff Johnson, stor gospelkör.
  • Dagen tipsar: Kalasmötena som samlar närmare tusen barn • Konserten med kristna mellofavoriten Boris René • Mäktiga missionsloppet Varva för världen.
  • Webb?: torpkonferensen.nu (livesänder också mötena)
Annons
Annons