Carin Hjulström: Jag vill verkligen tro på Gud

Hon är bokaktuell författare, journalist­ och tidigare SVT-programledare. I podden Dagens människa berättar Carin Hjulström personligt om hennes längtan efter kärlek, om bön och om hur hennes liv berikades när hon fann en varm gemenskap i en gospelkör.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Lyssna på Carin Hjulström i Dagens människa

Hösten har kommit till Göteborg. För Carin Hjulström avlöser intervjuerna varandra denna dag. Hon är aktuell med boken ”Kärlek sökes” om programledaren Frida som ger sig ut på nätet i sin längtan efter en partner.

– Internet är den nya dansbanan. Det är där människor möter varandra i dag. Det är ett väldigt effektivt och kraftfullt sätt. Med vissa förbehåll, konstaterar Carin Hjulström.

–  Kemin, doften, humorn, kroppshållningen. Hur man tar in ett rum. Det kan man aldrig uppleva via nätet.

Även om boken inte är självbiografisk har författaren upplevt mycket av det hon utsätter sin huvudkaraktär för i boken.

– Eftersom min egen längtan efter att träffa någon som jag funkar med till hundra procent är så stark, så tänker jag att den säkert är det för alla. Vad är en bra relation egentligen. Det behöver skrivas.

Carin Hjulström har också själv sökt kärkeken mitt i livet via nätdejting och upplever att det finns en stor vilsenhet bland många svenska män.

– Det är som att de flyter fritt. Väldigt få har en religion eller livsåskådning och många är bittra, ledsna och tilltufsade. Det är som att vi lever i en tid när vi luckrat upp så många gränser.

– Det finns liksom inga moraliska riktmärken förutom att spänna fast barnen i bilbarnstolen och källsortera.

– Och jag har också själv saknat att ha någon slags ”ram” i mitt liv.

Carin Hjulström beskriver att det var som att något föll på plats när hon började sjunga gospel.

– Det händer något när man möter samma människor genom alla årstider. Vi träffas en gång i veckan vinter, vår, sommar och höst och människor blir gravida och skiljer sig och man följs genom livet. Det gör att man inte känner sig så ensam och utslängd i ett ingenting.

Vad ger gospelmusiken dig?

– Dels är det den härliga känslan av att sjunga tillsammans. Man har ju samma andning, nästan samma hjärtslag när man sjunger. Sedan finns det textrader som verkligen griper tag i mig.

Tror du på det du sjunger?

– Jag tror inte på allt. Men då och då så grips jag av texterna. När vi sjunger den här ”Du omsluter mig på alla sidor”, kan jag bli otroligt rörd. Det är ju någonting otroligt fint om det är så – att Gud omsluter oss.

– Sedan finns det också en sång som heter ”Here my cry”, en desperat bön till Gud. Där kan det ibland bli så starkt att hela kören gråter. Och jag vet inte riktigt vad det beror på, vad som är andning, musik, hjärtslag och eventuellt Gud.

– Jag vill verkligen tro att Gud finns.

Hur tror du att Gud är, om han finns?

– Som min pappa. Förlåtande, omhändertagande och sammanförande. Och väldigt god.

Ber du?

– Det händer, säger Carin Hjulström men tystnar plötsligt och en tår glänser till i ögonvrån.

– Det här blir väldigt personligt. Jag blir helt rörd när jag tänker på det. Det händer när jag står i en konflikt som jag inte vet hur jag ska klara av att jag säger ”Gud jag måste ha hjälp. Hjälp mig”.

Hur känns det då, upplever du att det är någon som lyssnar. Eller känns det stumt?

– Det känns inte stumt.

Det är tydligt att tankarna kring tro, mening och de existentiella perspektiven på livet berör Carin Hjulström.

– För mig är det en gåta att inte fler reflekterar över de stora livsfrågorna. Att livet är begränsat. Vad är min roll och vad händer när vi dör? Varför finns vi här och vad är meningen med allt? Det förvånar mig att så många skärmar av livet till föräldramötet eller att köpa en ny bil. Till det vi kan kontrollera.

Funderar du mycket på döden?

– Väldigt mycket. Jag blir hyperkänslig och känner att jag måste göra något i dag. Jag försöker att göra allt det jag vill göra i livet, samtidigt som jag faktiskt får jobba lite för att hålla undan paniken för detta med döden. Att det är så oåterkalleligt. Jag tror att jag är rädd för att bli sjuk, men också för själva dödsögonblicket.

Vad tror du händer efter döden?

– Jag hoppas på en medvetande grad. Det är lite som i låten ”Du är snart där”, där Håkan Hellström sjunger ”Jag tror - när vi går genom tiden - att allt det bästa inte hänt än”.

Upplever du att du har ett kall i livet?

– Jag tänker framför allt på två saker som på sätt och vis hänger samman. Jag är en väldigt nyfiken person som vill förstå hur allting hänger ihop. Sedan har jag förstått att jag har en slags folkbildningsådra att hjälpa människor till kunskap och det kan man göra både genom tv-program, böcker och journalistik.

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag skulle vilja tro att han är med mig. Är han det så är det ju fantastiskt. Och är det inte så, så kan jag ju i alla fall få hoppas på det.

Malin Aronsson

Daniel Wistand

Lyssna på Carin Hjulström i Dagens människa

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Carin Hjulström

Ålder: 53 år.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Journalist, författare och tidigare programledare.

Böcker: ”Finns inte på kartan” 2009,

”Hitta vilse” 2010,

”Kajas resa” 2012,

”Irene Panik” 2014,

”Kärlek sökes” 2016.

Tv-produktioner:

Melodifestivalen (1990)

”Hon och han” tillsammans med Paolo Roberto

”Tv-huset”

”Carin 21:30”.

Mer i podden – hör Carin Hjulström om

Den ”sunda egoismen”.

Att ha ett metodistkapell som sommarställe.

Hur Peter Lemarc präglat hennes livssyn.

Annons
Annons