Flydde Afghanistan - fann frihet och Gud i Oskarshamn

Avin Bilko flydde krigets Syrien och Mukhtar Alizada smugglades ut från Afghanistan för att slippa tvångsrekryteras till soldat. I Sverige fann de inte bara en fristad. Här fann de Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Vi möts i Villa Shalom som är den gemensamma nämnaren för både Avin och Mukhtar. Genom Shalom Mission mötte de människor som berättade om Jesus, och på sätt och vis var det inga nyheter. Avin Bilko som växt upp i en muslimsk familj hade hört talas om Jesus förut men ur islams perspektiv. Hon hade sökt Gud i hela sitt liv, på många olika sätt.

– Jag bar hijab och jag bad till Gud men jag kände alltid att det var något som saknades. Gud var så långt borta, jag kunde aldrig komma nära honom hur mycket jag än bad. Jag trodde på Gud, men jag kände honom inte, säger Avin.

Hon sökte sig till Sverige tillsammans med sin bror och eftersom deras morbror redan bodde i Mönsterås hade de slutdestinationen klar. Som av en händelse fick Avin flytta in i en lägenhet som råkade ligga i samma hus som Shaloms Secondhandbutik. Så här i efterhand menar Avin att det var Gud som ledde henne dit.

– Jag kontaktade ägarna och frågade om jag kunde få jobba där, och föreståndaren Maria Sereti sa att jag var välkommen som volontär, berättar Avin.

Visst var det svårt med språket i början. På fikarasterna läste Maria högt ur en bok för personalen. Avin förstod inte allt men hon uppfattade att det handlade om Guds kärlek, och varje gång hon lyssnade kände hon en slags frid inom sig.

Avin försökte också lära sig mer om Sverige och svensk kultur. Att sortera och plocka upp varor ingick i hennes uppgifter i butiken och en dag när hon letade efter något att lägga julgranskulor i hittade hon den perfekta lådan – som visade sig vara ett stort påskägg.

– Jag visste ju inte vad skillnaden var. Men Maria förklarade för mig att det var fel och undrade om jag inte visste varför vi firade jul och påsk, säger Avin.

Trots att det var mitt under rusningstid i butiken tog Maria Avin åt sidan och började berätta om hur Gud skickade sin son Jesus att födas här på jorden för att leva tillsammans med oss människor. Att Jesus hjälpte och helade människor och ville rädda människan, att Jesus sedan dog för våra synder, och att han uppstod igen.

– Jag kände att något hände i mitt hjärta när hon berättade. Det var som om mina ögon öppnades. Jag förstod att Jesus dog för mig också. Och när Maria frågade om jag ville följa Jesus behövde jag ingen eftertanke, jag sa ”ja”, berättar Avin.

Jesu kärlek var så tydlig för Avin genom de människor hon hade mött. Nu ville hon själv sprida den här kärleken vidare. Det började med hennes egen bror som såg förändringen i Avin. Han frågade om han fick följa med henne till kyrkan och det dröjde inte länge förrän han själv tog emot Jesus.

– Han kände direkt en sådan skillnad i kyrkan jämfört med att gå till moskén. Det var en annan atmosfär, han kände sig trygg, berättar Avin.

I dag har även Avins morbror och tre sysslingar blivit kristna. Sammanlagt har ett 15-tal nyanlända kommit till tro genom Shalom Secondhand. Avin själv började studera på Shaloms bibelskola Blå Kust för att lära sig mer om Jesus och växa i sin nyfunna tro.

– Många tror på Gud men de vet inte vägen till honom. Man tänker att han är stor och mäktig och långt borta. Men Jesus har lärt mig att det inte är religion att tro på Gud, det är förlåtelse, kärlek och relation, säger Avin.

Mukhtar Alizada har lyssnat till Avins berättelse. Han är en av alla ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som liksom Avin såg Sverige som sitt hopp. Mukhtar har aldrig gått i skola, han var bara nio år när han fick börja jobba för att försörja familjen efter att pappan skadat sig i kriget. Som 14-åring hade han jobbat upp sig så pass att han var arbetsledare på en bilverkstad med ett tiotal anställda. Men nu började också Mukhtar komma upp i rätt ålder för att rekryteras som soldat i kampen mot talibanerna. Länge kunde han hålla sig gömd i bilverkstaden men en dag gick det inte längre.

– De kom för att hämta mig, men jag bad om att få en dag till på mig så att jag kunde packa, berättar Mukhtar.

I själva verket förberedde han sin flykt med hjälp av sin arbetsgivare. Mukhtar smugglades över till Iran och hamnade så småningom i Sverige. Samtidigt i hemlandet utsattes Mukhtars familj för svåra repressalier då man försökte tvinga föräldrarna att berätta var Mukhtar fanns.

– Soldaterna slog mamma och då ställde sig pappa i vägen och sa ”slå mig i stället”. Men då sköt de honom i huvudet, berättar Mukhtar.

När han nåddes av nyheten bodde han på ett HVB-hem i Oskarshamn och chocken var fruktansvärd. Han hade försökt nå sin mamma i flera dagar men hon svarade först inte i telefonen.

– Jag mådde så dåligt och jag kände att mitt liv var slut. Jag ville hjälpa min familj, men hur skulle jag kunna göra det? Så jag pratade med min pappas kompis som hade hjälpt mig att lämna landet om han kunde hjälpa min familj också, berättar Mukhtar.

Hans mamma och syskon fick hjälp att ta sig till Pakistan, men Mukhtar själv mådde allt sämre och försökte ta sitt liv.

– Det var som om min hjärna inte var under min kontroll.

Som om det inte var nog fick Mukhtar avslag på sin asylansökan eftersom Migrationsverket inte ansåg hans berättelse om hotet mot familjen trovärdig. Dessutom fyllde Mukhtar 18 och blev ålagd att flytta från HVB-hemmet till ett annat boende.

– Det var kaos, jag mådde så dåligt. Men en på HVB-hemmet var kristen och frågade om han fick be för mig. Jag sa att jag inte tror på Gud, jag har aldrig gått i moskén, men han sa till mig att ”du kan smaka och se”. Och när han bad kände jag att det hände något i min kropp. Alla de här negativa tankarna och känslorna försvann.

Mukhtar fick också kontakt med Ulf Ljunggren på Shalom Mission som hjälpte honom att ordna ett eget boende – och som erbjöd Mukhtar att följa med ut på missionsbåten.

– Jag trodde inte att jag skulle klara det, att vara tillsammans med så mycket folk, men jag kände mig så varmt välkommen, säger Mukhtar.

På båten bad Mukhtar för första gången till Jesus själv då han hade svårt att sova och plågades av mardrömmar.

– Jag sa ”Jesus Kristus, om du lever – ta den här mardrömmen så ska jag tro på dig”. Jag somnade direkt och sov som jag aldrig har sovit förut. Och nu lever jag i den här välsignelsen från Jesus varje dag, säger Mukhtar.

Han började på bibelskola Blå Kust för att lära sig mer om Jesus och i december döptes Mukhtar. Samtidigt kände han att det var dags att berätta för sin mamma om omvändelsen. Hon svarade med att avslöja en stor hemlighet. Mukhtars pappa hade också varit hemligt kristen i alla år. Det var därför de aldrig hade gått till moskén.

– Mamma var väldigt glad, hon sa att pappa hade bett för mig. Jag är så lycklig i dag, jag som inte hade någon tro på Gud har nu en stark tro på Jesus Kristus. Min dröm är att hela min familj ska få smaka och se Herrens kärlek, säger Mukhtar.

Annons
Annons