Konfrontation kräver respekt

Jesus talar i söndagens text om att tillrättavisa när någon gör fel. Men hur går det till i en församling i dag?Stefan Swärd är en van offentlig debattör men har även funderat över konfrontation i den kristna gemenskapen. 

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Pastor Stefan Swärd är känd för att gärna ta debatter, och då gärna i det offentliga. I böcker, debattartiklar och på sin blogg är han van att konfrontera personer eller institutioner som han inte håller med. De heta ämnena kan kretsa kring teologi, flyktingpolitik eller abortfrågan.

När Jonas Gardell för tre år sedan kom med boken ”Om Jesus” kände pastorn och bloggaren Stefan Swärd ett behov av att säga något. Boken stämde inte överens med hans egen kristna tro.

– Jag skrev om det på bloggen men kände att jag måste träffa honom öga mot öga. Det kan vara fegt att bara skriva på en blogg, säger han.

Till sist fick de kontakt och det resulterade i flera möten, bland annat en samtalskväll i Söderhöjdskyrkan i Stockholm.

– Jag och Jonas var inte överens om något men kunde mötas som vänner i ett respektfullt samtal. Tonläget tror jag är väldigt viktigt när man har helt olika uppfattningar.

Men även inom församlingsgemenskapen vill han arbeta för en öppenhet där man vågar prata om det som är känsligt och ta upp saker där man har olika uppfattningar.

– En kristen gemenskap är kärleksfull, generös och respektfull och samtidigt saklig i tonläget. Att vara församling är mer än bara en allmän föreningsgemenskap. Jag ser det som Kristi kropp där vi delar varandras liv. Vi har ett ansvar inför varandra och är inte tänkta att leva i egna sfärer.

I Matteusevangeliet 18 ger Jesus lärjungarna några konkreta råd till hur de ska gå till väga då en broder gjort något orätt. Till att börja med säger han att personen ska ställas till svars i enrum. Men om han inte vill lyssna vare sig då eller inför församlingen så säger han att man ska betrakta honom som en hedning eller tullindrivare.

Jesus låter ganska hård här. Menar han att vi ska utesluta människor ur församlingen när de gör fel?

– Poängen med bibeltexten är inte att utesluta människor utan främst att vi måste prata med varandra när någon gör något skadligt. Det här går bara att tillämpa i en överlåten gemenskap där det finns respekt.

Stefan tycker att vi måste kunna hantera när någon agerar helt emot de grundläggande värderingar och spelregler som finns i församlingen. Men han ser att moderna församlingar sällan pratar om vilka spelregler som egentligen finns.

– För något år sedan uteslöts en medlem ur Vänsterpartiet för att ha medverkat i en porrfilm. Det stred helt enkelt mot deras grundläggande värden. Sådana spelregler finns även i församlingen.

Huvudpoängen med Jesu ord anser Stefan är att hjälpa människor förstå att de är på fel väg. Som på alla arbetsplatser måste församlingen kunna ta tag i splittring, kritik eller dålig stämning.

– Själv vill jag bygga en mångkulturell kyrka och jag skulle ha väldigt svårt att till exempel acceptera rasistiska tendenser. I en sådan situation skulle jag tillämpa den här texten.

Men för att skapa ett öppet klimat där vi kan konfrontera någon på rätt sätt krävs att församlingsledningen går före. Stefan Swärd vill till exempel att det ska kännas enkelt att kunna tala om för honom när något inte känns rätt.

– Det innebär även att det är viktigt att jag är ärlig och visar mina egna brister och det som jag brottas med.

Fakta:

  • Sanningskommissionen i Sydafrika utredde de brott som begicks under apartheidsystemet. Syftet var inte att döma skyldiga utan att skapa en plattform för försoning och förlåtelse.
  • Offer och anhöriga konfronterade respektive förövare, som i sin tur fick ge sina berättelser och en chans att be om förlåtelse.
  • ”Sanningen gör ont, men tystnad dödar”, var ett av ledorden genom processen. Nelson Mandelas parti, ANC, som fram till 1990 hade varit förbjudet i landet, lät även sina egna våldsbrott komma upp i ljuset i Sanningskommissionen.
  • 1970 knäföll den västtyske förbundskanslern Willy Brandt och lade en krans vid minnesmärket i Warszawa över de polska judar som i gettot miste livet i strider med tyska trupper. Det blev en viktig symbolhandling och ett steg för Tyskland att söka försoning med de i Europa som lidit under nazityskland.
  • Ronald Cotton och Jennifer Thompson-Cannino har uppmärksammats mycket i det senaste. Han dömdes för den våldtäkt hon utsattes för och satt många år i fängelse innan det stod klart att han var oskyldig. Han förlät Jennifer och i dag reser de runt och talar om förlåtelse.
Annons
Annons
Annons
Annons