Kristen dejting får konkurrens

Det har gått tolv år sedan dejtingsajten Sjunde himlen startade och revolutionerade möjligheterna för kristna svenskar att träffas på nätet. Nu utmanas sajten, som numera heter Solid Love, av den norska uppstickaren Kristendate.se. Vinnare? De kristna singlarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Allt fler umgås, chattar, delar bilder och träffas på internet. Dagen har under åren skrivit om flera kristna par som träffats genom dejtingsajten Solid Love.

Nu har den norska Kristendate.se lanserats och kristendating.se är ytterligare ett alternativ. Och visst blir det konkurrens mellan sajterna. Men Öyvind Isaksen från Kristendate.se och Anders Briså från Solid Love verkar rörande överens om att vinnarna i spelet om Sveriges kristna singlar, är just singlarna.

Öyvind Isaksen är nöjd med den respons som man mötts av hittills i Sverige.

– Vi har växt fort på kort tid. Vi appellerar till en väldigt stor publik som bär på grundläggande kristna värderingar. Många är dessutom medlemmar i flera dejtingportaler på samma gång, så det behöver inte betyda att Solid Love minskar, säger Öyvind Isaksen.

Sajten Kristendate.se ger ett stilrent första intryck. Är kristna värderingar och tradition viktigt för dig eller lever du ett aktivt kristet liv? Så presenterar sig kristendate.se, och hävdar att man på sajten hittar människor med samma livssyn, värderingar och ambitioner i kärlekslivet.

Väl inne kan man lägga upp en presentation av sig själv, söka upp andra användare, skicka meddelanden, lägga upp bilder, chatta med mera.

När man loggat in i diskussionsforat på kristendate.se märker man att ordet Solid Love förekommer frekvent i diskussionerna. Det är tydligt att många som använt Solid Love verkar vilja testa uppkomlingen, i alla fall medan alla tjänsterna är helt gratis.

Simon Widén var med och grundade Solid Love, som då hette Sjunde Himlen, år 2000. Han och hans vänner såg då ett behov av en virtuell mötesplats för kristna singlar i Sverige.

Tillsammans testade de till en början marknaden genom att lägga upp en påhittad kristen profil på en profan nätdejtingsajt.

– Vår påhittade kristna person fick massor av svar, och då fick vi det bekräftat att kristna nätdejtar och var i ett behov av ett forum där de kunde träffas. När sajten öppnades fick vi tusen medlemmar på tre månader, säger han.

På både Solid Love och Kristendate.se kan man bli medlem gratis, och senare välja till utökade tjänster. Det utökade så kallade vip-medlemskapet kostar på Solid Love 140 kronor i månaden, eller 249 kronor för tre månader.

För att locka kunder har Kristendate.se låtit alla tjänster vara gratis för alla besökare året ut. I januari planerar man att börja ta ut en avgift om 39 kronor i månaden för de som vill ha tillgång till alla tjänster.

I dagsläget gör Kristendate.se ingen vinst, men Öyvind Isaksen hoppas att lanseringen ska löna sig i längden. Solid Love har under de senaste månaderna investerat i förbättringar.

På sajten Solid Love lockar man i dag användare med orden: Nyfikenhet. Kontakt. Förväntan. Ett möte? och Kanske är det nu din tur att träffa nya vänner eller ditt livs stora kärlek. Välkommen till Solid Love.

Anders Briså från Solid Love tycker sig främst se fördelar med att den norska konkurrenten nu lanserats i Sverige.

– För oss är det en fördel om det skapas uppmärksamhet kring kristna dejtingsajter. Så på sätt och vis vinner också vi på deras marknadsföring. Men visst måste vi kämpa hårdare, säger han.

På en dejtingsajt är det användarna, med sina ibland anonymiserade profiler, som utgör basen. De flesta internetforum har problem med så kallade troll, anonyma användare som vill luras eller bara bråka. Båda talesmännen för Solid Love och Kristendate.se medger att det är svårt att ha 100 procent koll på vad som pågår på sajterna.

– För oss är säkerheten viktig, och vi har löst det genom att man måste registrera ett mobilnummer när man blir medlem. Då undgår vi att få falska profiler, säger Öyvind Isaksen.

Solid Love har efter viss kritik över sommaren, då supporten var utlagd på en extern aktör, projektanställt en person som på heltid arbetar med support.

– Vi arbetar hårt för att medlemmarna ska uppleva att sajten blir bättre. Vi har gjort många ändringar för att förbättra funktionerna, säger Anders Briså. 

Fortfarande är Solid Love störst på den svenska marknaden.

 

Fakta:

  • Fakta:
  • Solid Love grundades av Simon Widén 2000. I dag ägs sidan av den norska mediekoncernen Pro Medier och har strax under 9 000 medlemmar i Sverige.
  • Kristendate.se grundades av Öyvind Isaksen. Sidan startades i Norge 2009 och lanserades i Sverige 2012.
  • Efter några månader i Sverige har man omkring 2000 medlemmar.
Annons
Annons