Lasse Wendelin skrev bok efter prövningar i cancer och mobbing

HELSINGFORS. Lasse Wendelins ledarskapsbok har precis kommit ut i Kina. Ofta är det ur dyrköpta erfarenheter av barnfattigdom, mobbning och nu senast cancer som han hämtar de lärdomar som han i dag ger vidare till företag och ledare.
Gudstron och uppväxten i en pingstmiljö med stränga regler har också präglat honom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Min uppväxt var som ”ett andligt Singapore”, som jag bukar säga. Stenhårda regler som i Singapore där man får böter om man spottar på gatan. Lite så var det hemma, berättar Lasse Wendelin om sin ungdom i Norrköping på 1970- och 80-talen.

Pappa var en stark pingstpredikant och ledde den då expansiva gruppen finländare som kommit till tro. Familjen var stor och begåvad med musikaliska talanger. Alla spelade något instrument eller sjöng och bildade en familjeorkester.

De var engagerade i församlingen, något annat alternativ fanns i praktiken inte. Det var självklart med flera samlingar under veckan.

– Bibelstudier, missionsmöte, körövning, dikstriksmöte, ungdomsmöten och Ria-möte på lördagar. Det var späckat program hela veckan i den finska gruppen på den tiden. Att bryta sig loss och gå över till den svenska församlingen skulle varit ett svek. Nej, det var inte aktuellt.

Lasse Wendelin upplever i dag ingen bitterhet över de snäva ramarna, men det var tuffare för några av hans äldre syskon.

– När jag sedan gifte mig med Barbara och flyttade till Örebro för studier tog vi ett års vilopaus från verksamheten innan jag blev aktiv igen i församlingen, berättar Lasse.

Vi möts över en kopp kaffe på lyxhotellet Kämps bar i centrala Helsingfors. Miljön är raka motsatsen till hans uppväxt i storfamiljen som hade det knapert. Pappa hade varit företagare i Finland, men förlorade allt i en konkurs på 1960-talet. Familjen flyttade till Sverige 1969 och fadern jobbade först på Volvo i Olofström, men upplevde kallelsen till församlingsarbete.

Lasse Wendelin är född med mycket energi och entrepenörsanda. Från att i första skolåret varit en mobbad ”finnjävel” kämpade han sig till att bli en av de bästa i klassen. Han ville visa att han kunde. Sitt första företag startade han redan som 19-åring.

– Jag vet också hur det känns att gå till socialen och be om hjälp. Det var vi tvungna att göra efter konkursen där vi förlorade allt. Vi tog bussen från Kolmården till Norrköping till kyrkan för att vi inte längre hade en bil. Det kändes tufft.

Samma dag kom en kvinna från församlingen och sa att hon kände sig manad att ge dem 200 kronor trots att ”ni alltid ser så välmående ut”.

– Det var svårt att ta emot det, men det var en bekräftelse på att Gud såg oss och att människor brydde sig.

Lasse Wendelin har en lång och mångsidig erfarenhet som företagare. Mitt i livet valde han och familjen att byta Sverige mot Finland. Där kom han snart till insikten att han skulle kunna dela med sig av sina många år i företagslivet genom att bli konsult för företagare som vill utvecklas. Han startade ett bolag och har sedan dess jobbat som strateg, business coach och föredragshållare inom ledarskap.

Han har även skrivit ett par böcker. Bland annat boken som på engelska heter ”Life Excellence (Five Building Blocks For Perfect Life Balance)” som getts ut på mandarin, alltså för den kinesiska publiken.

En blygsam upplaga på 50 000 exemplar i kinesiska mått mätt kan vara ett lyckokast för en konsult från ett litet land som Finland. Når man rätt publik bland miljoner företagare i det ekonomiskt växande Kina med 1,3 miljarder människor, öppnar sig enorma möjligheter.

Hans företag backas upp av det finska Innovationsfinansieringsverket Tekes, som finansierar forskning och utveckling.

Vad är det som är så unikt som en finsk konsult kan tillföra kineserna?

– Det är en bra fråga, säger Lasse och ler lite hemlighetsfullt.

Lasse Wendelins sammanfattar sitt tänkande i fem punkter som handlar om fem relationer. Det är relationen till:

mig själv som människa

medmänniskan

tiden som ju tickar på

pengar – det materiella

visdom, universum eller Gud som man också kan kalla det.

– Det är lätt att vi inom företagen bli teknokrater, som inte möter människan. Människor gillar att samlas framför en brasa på kvällen likadant som man gjorde för 4 000 år sedan. Kanske sitter man i ett glashus på 78:e våningen, men det är samma behov.

– Min uppgift här på jorden är att växa som människa så att andra kan växa genom mig. Det kanske låter stort och naivt, men det håller jag fast vid.

Lasses barn är vid det här laget vuxna. Hustrun Barbara jobbar som HR-konsult inom Handelsbanken.

Familjen har varit en styrka för en impulsiv affärsman, som för två år sedan mötte en av sitt livs hårdaste prövningar.

– Jag fick diagnosen prostatacancer, berättar Lasse.

Det tog ungefär en timme att köra hem till Träskända från läkarmötet i Helsingfors. Under den resan gick Lasse genom hela skalan av känslor. Alternativen. Bland män över 50 år lär prostatacancer vara den vanligaste dödsorsaken i Finland.

– Det var många kullerbyttor i hjärnan under den timmen. Hur skulle jag berätta för familjen? Alla råkade vara samlade den dagen, även min dotter från Sverige. Jag berättade som det var, och vi grät tillsammans och bad.

Lasse beskriver det som att han fick en ”surviver-attityd” efter beskedet. Han berättar om läkaren som sa att cancern måste opereras omedelbart, men hur han själv först ville avsluta ett stort uppdrag i Dubai.

– Jag var medveten om att jag tog en risk. Men jag gjorde det och opererades direkt efter resan.

– Kalla det nåd eller ett mirakel, men jag har inte känt några negativa biverkningar efter operationen. Jag är tacksam att det har gått så bra. Men givetvis är det så att jag räknar tiden före och efter operationen. Och så är det den lilla rösten på axeln som säger, tänk om den kommer tillbaka.

När det gäller den andliga resan har mycket hänt med den duktiga pianospelande pojken i pingstkyrkan.

– Jag och min fru flyttade till Helsingfors förra året. Vi har funnits i många olika frikyrkliga miljöer. Men nu är vi sökare igen, säger Lasse och berättar att de inte vet ännu vilken församling det blir. Kanske lutherska kyrkan.

Tron finns kvar även om fokus flyttats från en gudsbild med stränga regler till en gud som ser medmänniskan.

– I dag tycker jag att det viktigaste mötet är mötet med människan. Jag upplever att Gud finns i människan. Inom frikyrkligheten är vi ibland så fokuserade på att ha det väl ställt med Gud att vi glömmer vår nästa, vi har så snäva ramar.

På sin hemsida utmanar Lasse Wendelin och frågar ”Hur kan du veta vad som är möjligt om du inte testar dina gränser ordentligt”. Det har han själv gjort och landat i en mer kärleksfull gudsbild.

– Så fort det blir dogmatiskt, finns det risk för ett regelsamhälle, en fin fasad med en massa regler. Jag vill inte att det dogmatiska ska styra mig utan kärleksbudskapet som är det viktiga i kristendomen.

Fakta:

Lasse Wendelin

Gör: Konsult och företagare

Från: Född i Nyslott 1962, uppvuxen i Sverige, bosatt i Helsingfors

Erfarenhet: Startade sitt första företag vid 19 års ålder. Utbildad civilekonom och psykoterapeut

Församlingar: Tidigare pingst, Livets ord och frikyrkan Arkki.

Aktuell: Hans bok ”Life Excellence” kom ut på mandarin i september

Hobby: att spela piano

Arbetsspråk: svenska, finska, engelska (studerar kinesiska)

Så gammal var Lasse Wendelin när han startade sitt första egna företag.

Annons
Skogsbränderna
Annons