Maj-Britt och Petrus Olofsson fann sitt drömboende mitt i skogen

Att sälja huset och flytta till ett smidigare boende i lägenhet är inte helt ovanligt när man passerat 60. Men Maj-Britt och Petrus Olofsson gjorde precis tvärt om när de blev pensionärer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Deras lilla torp ligger mitt i en glänta i skogen vid Ljungans strand, några mil utanför Sundsvall. Egentligen var det aldrig meningen att det skulle bli ett permanentboende.

– Men vi sökte en förändring på något sätt, berättar Maj-Britt.

Livet hade fått sina törnar. Det hade gått ett antal år sedan de miste sin yngste son Samuel som var 24 år, när han inte orkade leva längre.

Petrus och Maj-Britt hade båda passerat 60 och längtade efter en nystart. Tanken var att de skulle skaffa sig en sommarstuga.

– Vi sökte under lång tid, det blev nästan som ett utflyktsmål i sig att vi åkte runt och tittade på objekt, men det blev liksom ingenting av det, berättar Maj-Britt.

Till slut gav de upp. De hade sitt radhus inne i stan och det fick vara gott nog. Barnen som också varit involverade i sommarstugejakten fick stränga order att lägga ner sökandet, och Maj-Britt och Petrus åkte söderut på semester.

Då ringer dottern Madeleine som inte alls har lyssnat på mors och fars uppmaning, hon har hittat ett nytt objekt.

– Vi valde faktiskt att avbryta semestern och åka hem. Klockan var framemot elva på kvällen och det hällregnade när vi närmade oss huset. Och vi kände bara, det här vill vi ha.

Budgivningen var redan igång, men Maj-Britt och Petrus kastade sig in i matchen dagen därpå – och så var stugan deras. 1,5 månad senare flyttade de ut till Sköle.

– Tanken var att det skulle vara ett sommarhus och jag sa till Petrus att jag inte kan bo här året runt med 1 km till närmaste granne, och tänk när ljusen släcks för hösten i stugorna runt omkring.

Nej, året runt ute i skogen var inte vad Majbritt hade tänkt sig. Förmodligen hade hon inte heller tänkt sig att huset skulle sakna både tvättmaskin och dusch. De fick värma vatten på vedspisen som de sedan bar ut till boden och en campingdusch. Smutstvätten tog de med sig till barnen under det första halvåret.

De letade också med ljus och lykta efter en liten lägenhet inne i stan som kunde fungera som komplementboende över vintern, men där gick de bet. Det blev helt enkelt för dyrt. I köpet av stugan ingick nämligen även 19 hektar skog och ängsmark.

Så det forna pastorsparet blev skogsbönder på äldre dar? Maj-Britt skrattar.

– Ja, det här är som en dröm för Petrus. Han trivs så otroligt bra med att gå här ute och greja.

Under hela det första halvåret hade de ingen dagstidning, ingen tv och inget internet.

– Vi kände att vi ska bara vara här. Och det är vi fortfarande, tio år senare. Fast nu har vi både dagstidning, teve och internet, och fiber på väg, säger Maj-Britt och skrattar.

Dusch och tvättmaskin har också flyttat in i huset som dessutom har byggts till med välbehövliga 25 kvadratmeter. Det behövs när barn och barnbarn kommer på besök.

På tomten finns också ett båthus, en brygga och en gäststuga. Här har de allt oftare erbjudit husrum till pilgrimsvandrare eftersom St Olavsleden passerar alldeles intill.

– Det är jätteroligt! Vi får ta emot folk från hela världen, säger Maj-Britt.

Ensamt på ett jobbigt sätt blir det aldrig, menar hon. För till skillnad från hur det brukar vara inne i stan så kan man ofta räkna med spontana besök när folk bara tittar förbi.

– Dessutom har flera i stugorna runt omkring blivit året-runt-boende. Och vi tycker att det är skönt med den här friheten och ensamheten vi har här ute.

Om de kommer att bo kvar tills de blir 90? Nja, det är väl frågan. Men än så länge finns inga som helst planer på att flytta någon annanstans.

– Jag hade bett till Gud hela mitt vuxna liv att jag skulle få bo någonstans där det fanns eld och vatten. Till slut gav jag upp, lämnade det till Gud och tänkte att nu får det vara. I himlen kommer det ju att finnas både eld och vatten. Så gick det två månader – och så hittade vi det här stället med vedspis, braskamin och utsikt över älven i vartenda fönster. För oss blev det väldigt fantastiskt och starkt!

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons