Sebbe Staxx: Stort ansvar leva som kristen

I sextonde delen av poddradio-projektet Dagens människa möter vi rapparen Sebbe Staxx, frontman i gruppen Kartellen.Det blir ett samtal om våld, kriminalitet­ och hur livet för ett år sedan förvandlades efter ett desperat rop till Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Podd: Lyssna på intervjun med Sebbe Staxx i Dagens människa.

Det har varit lite svårt att få till den här intervjun.

– Ja, jag har liksom väntat på rätt känsla i anden för att göra den här intervjun.

– Jag har haft många saker som har legat i mitt bröst som jag varit tvungen att bearbeta och bli fri från. Men nu är jag fri från dem och känner mig tillräckligt stark för att berätta om det här.

– Om man ska prata om Kristus med människor tror jag att det är viktigt att vara stark så att man inte faller direkt.

Det är ett stort ansvar som du lägger på dig själv.

– Ja, men det är ett stort ansvar att leva som en kristen.

Hur gör du för att leva nära Jesus?

– Jag ber varje dag, pratar med mina pastorer flera gånger i veckan. Varje torsdag har vi en träff med en av mina pastorer och folk från min kyrka, Ichtus, hemma hos mig. Vi får predikan och Kinesen (Kartellens grundare reds. anm.) är också med via telefon. Jag har ett helt team runt mig och ett aktivt schema med ”han däruppe”.

Du har ett tungt förflutet med kriminalitet, droger och fängelsedomar. Hur vände det här för dig?

– När Jesus gick på jorden hämtade han ju de värsta. Och allt började egentligen med att min boss i det gamla kriminella livet blev frälst i fängelset i Uruguay. Och då var det som att någonting hände, jag befann mig i ett väldigt mörker just då och bad till Gud med öppet hjärta att om du hör mig så hjälp mig. Och det gjorde han.

Vad hände?

– Jag åkte till Kinesens mamma som är pastor i en kyrka i Haninge. Vi bad och där kände jag en närvaro, som att en eld gick genom hela min kropp. Det var som att det fanns en massa fläckar av smuts som den här elden brände bort och för första gången på många år kände jag en förlåtelse och en frid.

– Det var så övernaturligt och jag insåg att Jesus fanns och tog emot honom där och då. Det här var den 15 augusti 2013 och under det här året som följt har hela mitt liv vänts.

Har du klarat dig utan att falla tillbaka i ditt gamla liv?

– Man faller på olika sätt och lär sig hela tiden. Det är som med ett barn när man blir kristen, man kryper i början och lär sig att ta sina första stapplande steg. Jag faller hela tiden, men jag har ändå förändrat hela mitt liv.

I medierna får du fortfarande mycket kritik för ditt gamla liv. Spelningar ställs in och du har kopplats samman med vänster­extrema grupper. Hur ser du på det?

– Fienden försöker på alla sätt att få tillbaka oss till mörkret, vi var goda medhjälpare för honom där. Men jag har gått från mörkret till ljuset. Det har varit en karusell, men skulle jag gråta för några inställda spelningarn när Isis åker runt och dödar barn?

Hur ser du på att människor tycker att ni i Kartellen förhärligat våld i er musik och era musikvideos?

– Jag reflekterar inte över det. Jag frågar Jesus om han tycker att jag gör ett bra jobb och känner att han är med mig och går bara vidare.

Du har ju gått hårt mot Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

– Hela den där hatprocessen från vår sida kommer från när vi levde i mörkret.

Så det finns texter som du inte skulle skriva i dag?

– Nej, jag ändras ju när jag skriver. Samtidigt vill jag vara en ljus förebild för dem som lever i mörkret och det är dem jag försöker att nå. Jag märkte att politiken inte var ett bra ställe för mig. Men det finns frågor som vi har lyft på grund av att vi använt det språk vi använder.

Men som kristen, hur hårt tycker du att man kan uttala sig om exempelvis Jimmie Åkesson?

– Jag har inget intresse av Jimmie Åkesson i dag, där har vi gjort vårt känner jag.

Hur har människor reagerat på att du funnit Gud?

– Jag har inte behövt säga så mycket, folk har sett själva att någonting har hänt med mig.

– Det som är bra med ljuset är att det attraherar, många kommer och vill prata och vi har haft 14, 15 stycken som tagit emot Jesus bara på grund av oss.

Vad betyder den här resan för dig?

– Det betyder allt. Jag hade inte levt i dag utan Jesus. Och det är helt sant, jag skulle ha skjutit mig i huvudet och precis då kommer några och ringer på för att de måste låna min pistol. Senare samma dag skulle jag hoppa framför tåget för allt kändes hopplöst och då ringer min bror och berättar att jag fått plats på behandlingshem. Det blir så påtagligt så här i efterhand att han varit med.

– Jag har fått uppleva att i samma sekund som du erkänner Jesus som frälsare så är dina synder förlåtna. Du får den helige Anden och kan leva ett helt nytt liv.

Ni jobbar med ny musik nu, hur kommer det att märkas att ni bytt sida, som du säger?

– Kartellen-fansen kommer att känna igen sig. Det kommer inte att låta som Hillsong, som kanske traditionella kristna förväntar sig. Men vi lever i ljuset i dag och vi kan åka ut i Rinkeby och Fittja och berätta om Jesus på ett sätt som andra inte kan och där tror jag att Gud har en plan för oss.

Hur har du det med Gud i dag?

– Underbart. Han är så stor och jag slås av vad han gjort i mitt liv. Jag ska få hem mina barn i dag, jag har dem varannan vecka, och nu vet de att pappa är närvarande och nykter. Jag känner den tryggheten när jag ser i dina ögon.

– Det är bara en av de saker Gud har gjort. Jag känner en extremt stor tacksamhet.

Fakta: Dagens människa

Dagens människa är Dagens poddradiosatsning där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar.

Hur Psaltarens psalm 27 blev livsviktig för honom.

Varför han tror att vi lever i den sista tiden.

Jesussymboliken i Kartellens logga.

Gå in på dagen.se/dagensmanniska eller sök efter ”Dagens människa” i iTunes, Podcaster eller motsvarande podcast-app i mobilen.

Foto: Daniel Wistrand
Annons
Annons