Relationer

Hon håller på att gå in i väggen – vad gör jag?

Hur kan jag hjälpa en närstående som är på väg att bli utbränd?

– Vi lever i ett samhälle som uppmuntrar oss att vara väldigt aktiva och det gör att vi lätt hamnar i ett ekorrhjul där vi ska försöka få ihop familjeliv och jobb med fritidsaktiviteter och socialt liv, säger Laila Dahl, Fixa kärlekens expert och parterapeut.

Men stressen kommer inte bara utifrån.

– Det kan också handla om obekväma känslor som jag varken vill eller orkar ta tag i, så i stället flyr jag genom att vara upptagen och göra olika saker. Det kan till och med vara så att du har en livskris som pockar på, men i stället styr du in den i ett upptaget liv.

En annan orsak till ett allt för hektiskt liv kan vara att relationen där hemma inte riktigt känns bra.

Att vara upptagen på jobbet känns mer bekvämt än att vara närvarande hemma.

– Och så handlar det förstås om vår förmåga att prioritera och säga ja och nej. Om man inte har gjort tydligt för sig själv vad man egentligen vill så är det lätt att man bara kör på, säger Laila.

Om man har en partner som riskerar att gå in i väggen är det bra att reagera så tidigt som möjligt, menar Laila.

– Om du märker att din partner har svårt att hitta tid att ta det lugnt, eller om han eller hon är väldigt snabb med att boka upp ledig tid – att allt går ut på att fylla tiden med saker att göra – då är det en väckarklocka.

Men hur kan man hjälpa sin partner att ta det lite lugnare?

Det allra viktigaste är att sätta sig ner och prata tillsammans om vad som är livskvalitet, menar Laila.

– Vad vill vi egentligen med vår relation och med våra liv? Skulle det vara så att man vill olika saker så måste man vara tydlig. Om någon vill ha mer tid för relationen måste man sätta sig ner och prioritera tillsammans för att få ihop pusslet så att alla blir nöjda.

Att välja bort saker är inte alltid lätt. Hur ska man tänka?

– Börja med att välja bort det som ligger längst bort från kärnan, från det ni verkligen är rädda om och som ni vill ha tid för, säger Laila.

Här kan det vara bra att komma ihåg att det också handlar om tajming. Jag säger nej till något den här terminen för att kunna prioritera något annat. Nästa termin kanske jag kan säga ja igen.

– Det behöver inte handla om att man säger nej för evigt. Men man kan tänka ungefär som när man rensar en garderob. Om jag köper något nytt bör jag ta ut något gammalt, annars blir det för fullt till slut. Om jag tackar ja till att göra något behöver jag se över om det finns något annat jag kan välja bort, säger Laila.

Om man en gång har gått in i väggen är det lätt att det händer igen. Vad ska jag göra om jag känner igen symptomen hos min partner?

– Ansvaret ligger ju i första hand på den personen, men du kan påminna din partner om att ni har varit här förut. Påminn om att ”det här påverkar inte bara dig, det drabbar mig också och hela vår familj, så vi måste ta itu med det här tillsammans”, säger Laila.

Fler artiklar för dig