”Vi gör en tårta på julafton för det är Jesu födelsedag”

Från kriminell gangsterrappare fylld av hat till Jesusälskande­ hip-hop-artist som vill kärleks­bomba hela Sverige. I Dagen-tv:s julprogram berättar Sebastian Stakset hur han slutade att skylla allt på samhället och i stället började ta ansvar för sina handlingar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

”Förlåt, förlåt,

jag vet jag gett massa sår,

i mörkret så svårt å se vart man går,

förlåt, förlåt,

det är lätt att ge vad man får,

vet jag sårat dig,

kan du förlåta mig?”

Orden från Sebastian Staksets­ senaste singel ”Förlåt” ekar som ett hjärtskärande rop och i den åtföljande videon syns den forne Sebbe Staxx med ett leende på läpparna vandra genom svindlande vackra naturscenerier på betydligt nordligare breddgrader än den förortsmiljö han vanligen förknippas med.

Lycklig. Fri.

Svenska folket förbereder sig för jul och för Sebastian Stakset är årets firande knutet till en helt ny känsla. Visserligen hade han mött Jesus redan förra gången det var dags att fira jul, men eftersom han fortfarande inte helt hade släppt taget om sitt gamla liv – missbrukets mara red honom fortfarande – var han heller inte fri.

I Dagens jultv-program berättar han om hur han efter en vansinnesfärd med bil i påtänt tillstånd till sist kapitulerade och ropade till Jesus att befria honom från drogerna. Bönen blev besvarad och därför är det annorlunda den här gången.

– Jag går hoppfull in i julen, säger Sebastian Stakset när vi träffas i samband med tv-inspelningen i Dagens nya studio på redaktionen.

Om skillnaden mellan förr och nu finns åtskilligt att säga.

– Det här är min första jul sedan min riktiga, genuina omvändelse. Jag går in i den här julen som en tjänare och jag vill att mina föräldrar och min svärmor och min frus syster ska ha den bästa julen. Att de ska känna gemenskap, att de ska känna Jesu närvaro i vårt hem.

En ny jultradition håller på att etablera sig hos familjen Stakset.

– Vi gör en tårta på julafton för det är Jesu födelsedag och det tycker barnen är roligt att göra. Jag vill låta julen bli en familjär angelägenhet och inte låta den handla om kommersiella saker.

Precis som han själv har blivit omvänd vill Sebastian Stakset vända på perspektiven. Nu handlar livet i första hand om andras behov, inte hans egna.

– Jag tror att det som behövs i de här jultiderna är att låta givandet vara det centrala. Inte bara till dem man känner, utan till dem man ser ute på gatorna. Jag har haft en jättestark upplevelse med de här rumänska tiggarna som sitter ute på stan.

Sebastians röst blir om möjligt ännu mer engagerad när han berättar om dessa möten.

– Jag tycker att man har avhumaniserat dessa människor många gånger, säger han.

Bara någon vecka innan vårt samtal var Sebastian ute på stan när han fick syn på en man som satt och tiggde.

– Han hade den längst gångna psoriasis jag sett i hela mitt liv. Den gick ända in i köttet. Jag kommer förbi honom med mina barn och helige Ande säger till mig: ”Stanna!”

– Så jag kollar på honom och min första mänskliga tanke var: ”Okej, ska jag ge honom pengar eller ska jag ge honom mat?” Då sa helige Ande: ”Be för honom!”

Sebastian tvekade och tänkte: Kan han ens svenska? Men han kände obevekligt att han skulle be för mannen.

– Så jag går ner och jag säger till honom: ”Jesus älskar dig! Jesus loves you!” Och han säger: ”Jesus” och så knäpper han sina händer och tittar upp mot himlen. Jag lägger händerna på såret och ber för honom och kramar honom. Och jag ser hur tårarna bara rinner längs hans kinder.

Efter bönen frågar Sebastian om han vill ha pengar, men han säger nej till såväl pengar som dricka och mat.

– Han säger bara ”only Jesus!”. Han var jättetacksam att jag hade bett för honom. Jag går vidare och är helt tagen av det där. Mina barn också.

Han har haft flera snarlika möten där han känt samma maning vilket resulterat i att han bett för människor som suttit och tiggt.

– Jesus älskar de hemlösa, säger han med eftertryck.

Allt oftare målas bilder av hopplöshet upp i den svenska debatten, men Sebastians recept är att starta en kärleksrevolution:

– Varje dag en akt av kärlek till någon människa som inte förtjänar det och vi kommer att se det här landet förändras. Jesus gör kärleksfulla saker för människor som inte förtjänar det. Det är så jag har kommit till Jesus och det är så människor kommer att mötas av Jesus. Bara genom hans kärlek för den går inte att stå emot.

– Men vi måste gå till Fadern och be honom fylla oss med kärlek, för man kan inte ge bort något som man inte har.

Sebastian påpekar hur viktigt det är att strunta i vad människor tycker om det man gör. Bekräftelsebehovet är en farlig frestelse, men det är vad Gud tycker som är det viktiga.

Den pånyttfödde Sebastian beskriver sig själv som ett litet barn.

– Tänk dig en tvååring i en galleria. Vad gör han i julrusningen? Han tar pappas hand och klämmer och så går han jättenära. Jag ser mig som den lilla pojken och jag går inte utanför dörren utan att greppa Pappas hand. Jag har kunnat förändra alla de här sakerna i mitt liv tack vare att Jesus har hjälpt mig.

Men hur får man människor i Sverige 2016 att ta till sig detta? För många är väl Jesus bara en fantasifigur?

– Det var han för mig också. Jag är uppvuxen i en ateistisk familj. Jag hade ingen som trodde runt omkring mig. Men om du bjuder in Jesus i ditt liv, så kommer han och visar att han finns. Det gör han för alla och där det finns mest nöd, där behövs han mest.

– Jag är heeeelt övertygad att det kommer en jätteväckelse i de mest utsatta områdena i Sverige. Jag vet att det kommer att bli ombytta roller, för Gud älskar det. Han älskar att ta det som ingenting var värt och lyfta upp och stötta framför dem som tror att de är värda.

Evangelisten Sebastian har kommit upp i varv. Han beskriver sin vision om hur 17-åriga killar från förorten hjälper dem som har fina jobb och bostadsrätt i innerstan att finna Jesus.

– Jag är helt övertygad om att de unga människorna i förorten, med hjälp av Fadern, ska kunna hjälpa det här landet att gå framåt, säger Sebastian och ser mig djupt i ögonen.

– Jag vill att det här landet ska komma till Kristus. Jag brinner för det. Inombords. Det är som en eld och jag kan inte släcka den.

Fakta:

Sebastian Stakset

Ålder: Nyss fyllt 31 år.

Familj: Fru, två barn.

Bor: Lägenhet i södra Stockholm.

Gör: Musiker, låtskrivare, föredragshållare.

Aktuell: Med nya singeln ”Förlåt”. Medverkar i Dagens jul-tv-satsning på Dagen.se som kan ses från och med julafton.

Annons
Annons