M vill stoppa organiserat tiggeri

Tiggarna blir allt fler i de svenska städerna och nu vill Moderaterna förbjuda det organiserade tiggeriet. Men förslaget väcker ont blod hos välgörenhetsorganisationerna.– Vi måste våga se fattigdomen i vår vardag, säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen i Göteborg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vi ser dem allt oftare i gathörnen i de större städerna. Tiggarna som dag ut och dag in sitter bredvid sina pappmuggar och stirrar ner i marken. Närmast maskinellt upprepar de sina böner om pengar till förbipasserande.

– Sedan 2004 har tiggandet accelererat. Det är svårt att veta hur många de är eftersom de kommer och går över tid, men jag skulle uppskatta antalet till 40-50 i Stockholms innerstad, säger Peter Enell, kriminalkommissarie på Citypolisen i Stockholm.

Ungefär samma siffror ger polismyndigheterna i Göteborg och Malmö.

Frågan huruvida de utländska tiggarna är organiserade i ligor är däremot komplicerad. Enligt polisen i Stockholm och Göteborg finns inget som tyder på att de skulle tillhöra några kriminella nätverk, eller att de i övrigt ägnar sig åt brottslig verksamhet.

– Däremot finns en viss organisation och grupperna, som ofta är stora familjer, delar upp stadens delar mellan sig. Utsättningen kan ske vid stadskartan på Centralstationen, och sedan sprider man ut sig. Pengarna samlas sedan ihop och fördelas mellan gruppens behov. Mycket skickas också till hemländerna, säger Peter Enell.

M vill utreda

Ändå har misstanken om att tiggarna utnyttjas fått en arbetsgrupp inom Moderaterna att föreslå ett förbud mot organiserat tiggande.

– Vi vill utreda omfattningen av problemet. Vi tycker att vi ska fundera på om man på något sätt kan kriminalisera de som utnyttjar människor och organiserar det hela, sa justitieminister Beatrice Ask till Rapport i december.

Slår mot romerna

Men förslaget har väckt upprörda reaktioner, bland annat från Aaron Israelsson, chefredaktör för de hemlösas tidning Faktum i Göteborg. Han menar att detta riskerar att slå undan benen för de som redan tillhör en av Europas allra fattigaste grupper, nämligen romerna.

– Att införa ett förbud mot organiserat tiggeri kommer slå hårt mot de här familjernas sätt att försörja sig. Det är hemskt om vi väljer att blunda för detta, säger Aaron Israelsson.

Även välgörenhetsorganisationerna som arbetar med hemlöshet och social utsatthet är kritiska till justitieministerns utspel.

– Fattigdomen finns och det är viktigt att vi inte sopar problemen under mattan. Jag kan nästan se tiggare som en symbol för att världen inte är som den borde vara – där alla har fredagsmys på fredagar, säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen i Göteborg.

Vad kan man göra för att hjälpa de här människorna?

– Jag tror inte att det finns några enkla lösningar men diakonala organisationer kan lindra nöden med soppkök och försöka hjälpa människor till en drägligare tillvaro. Själva hoppas vi inom kort att kunna starta en öppen förskoleverksamhet för romska mammor och barn, säger Emil Mattsson.

Bor på lastbilsflak

Under hösten har hans organisation kartlagt de tiggande romernas situation i Göteborg och bilden de fått är skrämmande. Det handlar om hela familjer som bor i kalla bilar eller på lastbilsflak. Flera är svårt sjuka och i behov av mediciner och läkarvård.

Även Frälsningsarmén, som bland annat driver härbärge i Stockholm för hemlösa EU-medborgare, är kritisk till M-förslaget om att förbjuda organiserat tiggeri.

– Det här är jättestor politisk fråga inom EU och måste samordnas. Som det är i dag omfattas inte de rumänska romerna av några sociala skyddsnät. Den fria rörligheten inom Europa blir ett stort svek när de invaggas i en falsk föreställning att det finns jobb och bostäder här, säger Bert Åberg, informationsansvarig på Frälsningsarmén.

Fakta:

  • Fakta: Förbjudet förr i Sverige
  • Den svenska lagen mot lösdriveri som förbjöd människor att ”stryka omkring utan att ärligt försörja sig” infördes 1885.
  • Den som ertappades som lösdrivare kunde dömas till tvångsarbete.
  • Lagen ersattes 1965 av en mildare variant och upphävdes helt 1981.
  • 2010 utvisade Stockholmspolisen ett tjugotal rumänska romer från Sverige med stöd av utlänningslagen.
  • För detta fick polisen allvarlig kritik från Justitieombudsmannen (JO) som slog fast att tiggeri och dagdriveri inte är olagligt.
Annons
Annons