Mandela hyllades på gudstjänst i Storkyrkan

”Vår nation har förlorat sin främsta son. Vårt folk har förlorat en far.” Så sammanfattade Sydafrikas ambassadör, i samband med en minnesgudstjänst i Stockholm, känslorna efter Nelson Mandelas död.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hederstiteln ”Madiba” användes ursprungligen för att titulera äldre medlemmar av Nelson Mandelas stam. Men med tiden blev ordet synonymt med Nelson Mandela. Och när ambassadör Mandisa Dona Marasha, under onsdagens minnesgudstjänst i Storkyrkan, talade om Mandela använde hon just ”Madiba”.

– I Sydafrika kallar vi Madiba för ”Tata” vilket betyder pappa. Många sydafrikaner känner verkligen att de har förlorat en älskad familjemedlem ... även om vi visste att den här dagen skulle komma finns det ingenting som kan lindra vår djupa sorg.

Flera av talarna lyfte fram uppbackningen som ANC – och Nelson Mandela – fick från svenskt håll under apartheid-tiden. Mandisa Dona Marasha hyllade bland annat frivilligorganisationer, kyrkor – och svenskarna i allmänhet – för stödet. Och statsminister Fredrik Reinfeldt, som hade tagit sig tillbaka till Sverige efter tisdagens stora hyllningsceremoni i Johannesburg, konstaterade att Nelson Mandela hann göra fyra Sverigebesök efter sin frigivning 1990.

– I morgon (torsdag) är det faktiskt exakt 20 år sedan Mandela var just här i Storkyrkan. Då hade han precis tagit emot Nobels fredspris i Oslo tillsammans med Sydafrikas tidigare president de Klerk.

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt också slog fast att Nelson Mandela var en ikon och en av världens största och mest inspirerande människor konstaterade han att kampen för demokrati och frihet inte är död bara för att Mandela inte längre lever.

Ville ha mer musik

Han avslutade med att citera ärkebiskop emeritus Desmond Tutu:

– Vår värld är en bättre plats tack vare att vi fick ha en Nelson Mandela.

Trots att minnesgudstjänsten innehöll såväl sju verser av ”Amazing Grace” som ”It Is Well with My Soul”, två solosånger av Jennifer Ferguson och Sydafrikas nationalsång uttryckte Jennifer Ferguson efteråt en viss frustration över att det inte var ännu mer musik.

– Vi var tvungna att anpassa oss till olika omständigheter, bland annat Nobelfestligheterna här i Stockholm. Men nästa torsdag kommer vi att ha en till samling här i Storkyrkan till Mandelas ära – då blir det mycket musik.

”Ett tjänande ledarskap”

Jennifer Ferguson, som ursprungligen kommer från Sydafrika, men som numera bor i Falun, var representant för ANC i det sydafrikanska parlamentet 1994-1997. Under de tre åren fick hon följa Nelson Mandela på nära håll och när jag frågar vad han har betytt för henne har hon först svårt att hitta orden. Men efter några sekunder börjar hyllningarna forsa fram.

– Mandela stod för ett tjänande ledarskap. Han övervann så mycket och var en stor inspirationskälla för oss alla. Han hade ett annat sätt att lösa konflikter och när han hade gjort fel bad han helt ärligt om ursäkt. Det fanns inte något ego i honom, det borde fler politiker ta efter.

”Han visade vägen”

Samtliga riksdagsledamöter hade fått en inbjudan till minnesgudstjänsten. Och bortsett från flera ministrar syntes också representanter för olika partier.

– Nelson Mandela är en symbol för alla människors lika värde och han visade även vägen när det hemska apartheidsystemet föll. Att inte vara bitter och hämndlysten efter alla åren i fängelse är också stort, sa bland annat Julia Kronlid (SD), till Dagen.

Annons
Skogsbränderna
Annons