Många asylsökande i Boden går redan i kyrkan

I Bodens kommun är 1 280 asylsökande inskrivna i asylsystemet. Många av dem kommer till Rörvikskyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Här i Boden finns det väldigt många asylsökande och det finns ett stort behov av resurser. Men det ger väldigt mycket också, säger prästen Magnus Lindh.

Rörvikskyrkan har en lång tradition av arbete med flyktingar. Den första verksamheten värd namnet startades på 1990-talet, under flyktingsvågen från det sönderfallande Jugoslavien. Och så har det fortsatt. I dag kommer många av de asylsökande från Afrika, Mellanöstern och Östeuropa.

– Det vi erbjuder är framförallt kristen gemenskap. Vi ber med de asylsökande och de kan hjälpa till i kyrkan. Vi har andakter där vi läser Bibeln på de språk som är representerade och har ett kafé varje måndag. Det betyder en hel del att få komma hit och få sina tankar skingrade. Det är svårt att gå och vänta. Många har fått avslag på sina beslut både ett och två gånger, säger Magnus Lindh.

Största kristna gruppen

Eritreaner – som för det mesta beviljas uppehållstillstånd – är den största kristna gruppen. De har sin egen gudstjänst i Rörvikskyrkan på söndagarna.

– Då är det kanske 150 personer där. Men även våra andra gudstjänster är välbesökta. Det kommer människor från olika kyrkotraditioner och även muslimer. Vi brukar tända ljus och läsa Herrens bön på de olika språken. På dagtid hjälper vi ibland till med att läsa brev från Migrationsverket. Och ibland också med att skriva brev till myndigheterna, men det är svårt. Vi är ju inga experter.

– Det finns ett stort tryck, ibland blir det lite mycket.

Barnen är viktiga, säger Magnus Lindh. Församlingens pedagoger besöker regelbundet flyktingsförläggningen på andra sidan stan och har verksamhet för barnen.

Oroliga föräldrar

– Barnen har speciella behov, man kan vara väldigt utsatt. Föräldrarna är ofta oroliga och det smittar av sig på barnen.

Kommer ni att söka pengar ur den nya fonden som stiftet beslutat om?

– Ja, Svenska kyrkan i Boden har planerat för en halvtidstjänst just med inriktning på barn. Så det skulle vara positivt.

Fakta:

Fakta: Rörviks-kyrkan

Rörvikskyrkan i Boden är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen). Den ligger i stadsdelen Prästholmen där det bor många asylsökande.

Magnus Lindh.

Magnus Lindh.

Foto: Pressbild
[x]
Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons