Många frågetecken om nya biståndsministern

Gunilla Carlsson blev ofta hårt kritiserad som biståndsminister. Men hennes ersättare, Hillevi Engström, vill än så länge inte kommentera eventuella förändringar i biståndsarbetet.– Först ska jag sätta mig in i de här frågorna ordentligt, säger hon till Aftonbladet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hillevi Engström har hittills varit försiktig med uttalanden kring posten som biståndsminister. Till TT säger hon att hon är ”väldigt glad över förfrågan om att bli biståndsminister” och att hon brinner för kvinnor och barn.

Till Sverige Radio säger hon också att hon är stolt över Sverige som biståndsnation och över att ta vid där Gunilla Carlsson har slutat.

– Det ska vara transparens, det ska vara öppenhet och det ska komma människor till del, det ska jag fortsätta utveckla.

Jesper Bengtsson, chefredaktör för Sidatidningen OmVärlden, konstaterar att Hillevi Engström är ett helt oskrivet kort utan erfarenhet från biståndsområdet.

– Centern och Kristdemokraterna har ofta varit kritiska mot Gunilla Carlsson, de har drivit viktiga frågor till förhandlingar och visat sitt missnöje. De har säkert förhoppningar om att få bättre genomslag för sina idéer nu, säger han till OmVärlden.

Vill inte jämföra

Men Kerstin Lundgren, biståndspolitisk talesperson för Centerpartiet, säger till Dagen att hon inte vill jämföra Gunilla Carlsson med Hillevi Engström. Hon konstaterar bara att Hillevi är välkommen och att hon utgår från att det blir ett bra samarbete fram­över.

Désirée Pethrus, biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, vill inte heller specifikt kommentera Jesper Bengtssons uttalande:

– Det mesta ligger fast ett år framåt. Det är väl framför allt den biståndspolitiska plattformen som inte är klar, men vi har kommit långt i arbetet så jag utgår från att Hillevi fortsätter det som Gunilla har startat.

Både Désirée Pethrus och Hillevi Engström har tidigare suttit i arbetsmarknadsutskottet och Désirée Pethrus kommer ihåg Hillevi Engström som en ”väldigt pragmatisk” utskottsordförande.

– Hon ville att alla skulle dra åt samma håll och nå konsensuslösningar.

Ingen överrasking

Enligt Expressen kom inte beskedet att Hillevi Engström skulle lämna sin post som arbetsmarknadsminister som någon total överraskning. Tidningen skriver att det hade cirkulerat ett rykte inom regeringskansliet och att droppen blev hanteringen av affären kring Arbetsförmedlingens sparkade chef Angeles Bermudez-Svankvist.

Men Fredrik Reinfeldt ville på tisdagen inte kännas vid att det var missnöje som låg bakom Engströms byte av jobb.

– Jag behövde en biståndsminister och såg att Hillevi hade möjlighet att utveckla det på ett bra sätt, sa han när de nya statsråden presenterades.

Hillevi Engström har de senaste åren varit ansvarig för att formulera Moderaternas nya jämställdhetspolitik och i sitt politiska arbete har hon varit engagerad i frågor som rör trygghet och kvinnors situation. Detta var också något som Fredrik Reinfeldt lyfte fram på presskonferensen.

– Väldigt ofta betyder biståndsinsatser att främja handel. Vi har varit väldigt noggranna med att det är andra uppgifter också, att stödja mänskliga fri och rättigheter, att ha ett stöd för demokratiutveckling, men inte minst också att se kvinnors utsatta ställning runt om i världen och där gör vi stora insatser. Där är Hillevi Engström väldigt engagerad och lämplig, sa statsministern till Aftonbladet.

Fotnot: Hillevi Engström har avböjt att kommentera för Dagen.

Fakta:

  • Fakta: Hillevi Engström
  • Född: 1963.
  • Politisk karriär: Kommunpolitiker i Sollentuna 1998–2002. Riksdagsledamot sedan 2002. Ledamot i Justitieutskottet och i EU-nämnden 2006–2008. Ordförande i Arbetsmarknadsutskottet 2008–2010. Arbetsmarknadsminister 2010–2013.
  • Innan politiken: Utbildad polis och före detta kriminalinspektör.
  • Utsågs till Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson 2010. Engström har varit engagerad i frågor som rör trygghet och kvinnors situation. Hon har de senaste åren ansvarat för att formulera Moderaternas nya jämställdhetspolitik.
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons