Marcus Birro: Det pågår en utrensning av kristna

– I Mellanösten pågår ett muslimskt korståg, hävdar Marcus Birro. Och i Sverige finns ett religionshat som gör att ingen reagerar. Nu kastar han sig in i försvar för de utsatta kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera: Den här artikeln publicerades 3 oktober 2013. På grund av spridning i sociala medier dyker den ibland upp på Mest lästa-listan på Dagen.se.

Marcus Birros Expressenkrönika denna vecka får enorm spridning. Den delas på facebook, twitter, bloggar och översätts till andra språk.

– Otrolig respons, tackmejlen bara väller in. Helt galet, säger Marcus Birro.     

Birro har blivit en talesperson för kristna grupper. Inte minst som krönikör i Expressen. Med ett kraftfullt språk utmanar han den svenska sekulariseringen. Reaktionerna låter inte vänta på sig.

– Jag får massor av feedback så fort jag skriver om det andliga, och det är alltid positivt. Sverige är mer religiöst än vad kultureliten begriper, säger han.

”En utrensning av kristna”

Marcus Birro kommer också att tala vid den manifestation som Sveriges Kristna Råd planerar tillsammans med ett stort antal kristna aktörer. Och i gårdagens Expressen deklarerade han hur han ser på situationen i Mellanöstern: Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen, 200 miljoner riskerar våldsam förföljelse, skriver han.

– Det pågår en utrensning av kristna i Mellanöstern, men ingen engagerar sig. Det är inget annat än ett muslimskt korståg. Kyrkor bränns och biskopar mördas. Folk drivs från sina hem för att de tror på Jesus.

I Sverige finns en kollektiv tystnad som upprör Birro.

– Ja, i min krönika kallar jag det religionshat. Vi gör regnbågsparader och galor, och slåss för de homosexuella i Ryssland. Inget fel i det, men varför säger vi inget om den systematiska utrensningen av kristna?

”Avsky för den kristna tron”

Han ger själv svar på sin fråga, i samma andetag som han förklarar drevet mot Elisabeth Svantesson.

– Det finns en fundamental avsky för den kristna tron som låter namnkunniga journalister jaga ministrar som har fräckheten att tillhöra ett kristet samfund, men som samtidigt hindrar dem från att skriva en rad om de miljoner som hotas till livet, mördas och drivs bort för sin tros skull.

Marcus Birro vet att hans åsikter är djärva, och knappast vad som anser vara politiskt korrekta i mediaetablissemanget. Det verkar han strunta i. Från kyrkor och troende är stödet dock starkt. Det finns ett tydligt behov av bekräftelse.  

– Jag är glad att Expressen valde att trycka den här krönikan. Den är inte märkvärdigt skriven men budskapet är viktigt. Det är fullständigt oacceptabelt att människors fördrivs och mördas för sin tros skull. Jag tror också att många inte vet att det är just kristna som är den grupp troende i världen som är mest förföljd. Jag hoppas vi kan börja tala i klarspråk om detta, att alla kristna i Sverige vågar, orkar och vill höja sina röster och be och kämpa för sina bröder och systrar i världen.

Annons
Annons