Margot Wallström: Det är ett folkmord

Utrikesministern har ändrat sig, och börjar klassa Islamiska statens härjningar som ett folkmord.
-De måste bort, de måste krossas, säger hon om IS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I november, när Margot Wallström (S) debatterade i riksdagen om ett folkmord pågår i Irak/Syrien, så var svaret nej.

-Risk för folkmord föreligger, sa hon då.

Nu, efter den stora kidnappningen av assyrier i Syrien, så låter det annorlunda. När Margot Wallström intervjuades i Studio 1 i Sveriges radio i torsdags eftermiddag fick hon frågan om ett folkmord pågår.

-Ja, det är ett ord som kommer till oss allihop, för vi saknar nästan begrepp för att rama in det som händer.

Margot Wallström poängterade dock att det viktiga inte är hur man benämner IS härjningar, utan det är handlingar som räknas. Och något diplomatiskt finlir var inte på hennes läppar då Islamiska staten kom på tal.

-De måste bort, de måste krossas, sa utrikesministern.

Margot Wallström berättade vidare att Sverige har anmält det som pågår till den internationella brottsmålsdomstolen, och vill få IS härjningar prövat i enlighet med folkmordskonventionen. I intervjun berättar hon om sin förtvivlan över det barbari som pågår, och säger att Sverige inte blundar för vad som sker.

-Vi har hittills bidragit med 1,3 miljarder till humanitära insatser. Vi ska fortsätta att vända på varenda sten.

Utrikesdepartementet släppte också ett uttalande i torsdags, där Sveriges politiska företrädare använder ordet folkmord i beskrivningen av vad som sker.

-IS brutalitet drabbar urskiljningslöst civilbefolkningen i Irak och Syrien. Ingen undkommer, varken sunniter, shiiter, kurder, kristna eller andra grupper. De som gör sig skyldiga till handlingar som folkmord, brott mot mänskligheten eller andra allvarliga folkrättsbrott måste ställas till ansvar, står det i uttalandet.

 

 

Annons
Annons