Megakyrka sätter fokus på mental ohälsa

En temadag om psykisk ohälsa kommer att hållas i en av USA:s megaförsamlingar, Saddleback i Kalifornien.Initiativtagaren pastor Rick Warren, och katolske biskopen Kevin William Vann, vill att fler kristna ledare tar frågan på större allvar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Frågan om mental ohälsa hamnade på löpsedlarna för ungefär ett år sedan.Orsaken var att det var då, den 5 april 2013, som dödsbudet kom som skakade Rick Warren och hans familj.

Sonen Matthew Warren hade kämpat mot psykisk ohälsa under större delen av sitt liv. Men till slut orkade han inte längre utan valde att avsluta sitt liv, endast 27 år gammal.

Mitt i sorgen och saknaden har Rick och hustrun Kay, som hela tiden stöttade sin son, tagit initiativ till att lyfta fram frågan om psykisk ohälsa och kristen tro, vilket bidragit till att den hamnat högre på dagordningen i kyrkan.

-Du kan ha ont var som helst i kroppen och det anses inte konstigt. Men om din hjärna inte fungerar så är saken en annan, säger Rick Warren väl medveten om att det är en dold folksjukdom.

Det finns mycket av skamkänslor kring psykisk sjukdom, konstaterar han, och för att ytterligare sätta fokus på frågan har Rick och Kay Warren tagit initiativ till en temadag i Saddleback church, skriver christianpost.com.

De får stöd av bland andra Kevin William Vann, biskop i det katolska stiftet i Orange County i Kalifornien där Saddleback church ligger.

Syftet är att uppmuntra den som lider av psykisk sjukdom att det finns hjälp att tillgå, undervisa nära och kära om vad sjukdomen innebär och utrusta kristna ledare att inte undvika frågan utan att vara medveten om att den existerar mitt i församlingen, bland troende människor.

-Det är så viktigt att veta att, oavsett hur förtvivlad någons situation än kan se ut, så finns det hopp. Ge aldrig upp, säger Kay Warren.

-Vi vill öka kunskapen och hjälpa enskilda att förstå att de inte är ensamma i sin kamp, säger Rick Warren.

Att synliggöra problematiken för att minska skammen både hos de som drabbas och hos deras anhöriga, är en del av målsättningen.

-Vi vill att detta ska bli ett tillfälle för bön, uppmuntran, samtal och då vi som kristna får sträcka ut en hand och peka på Guds kärlekt till alla de som lider av psykisk ohälsa, säger Rick Warren.

"Mental health and the Church" hålls den 28 mars och kommer att visas live på webcast. Den hålls i samarbete mellan Saddleback church, det katolska stiftet i Orange County i Kalifornien och National Alliance for Mental Illness.

Saddleback church grundades 1980 av Rick och Kay Warren. Den är en av USA:s största församlingar med i genomsnitt 22 000 besökare i veckan.

Annons
Skogsbränderna
Annons