Migrationsverket: Vårt beslut står fast

Läkare som behandlat Uzo har skrivit intyg till Migrationsverket om hans svåra sjukdom. Men beslutet står fast.– Jag kan förstå att det verkar väldigt hårt och inhumant, säger Magnus Skarbo, informatör på Migrationsverket.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Analyser av Uzos tumörer visar att de skulle kunna behandlas med en terapi som kan bromsa sjukdomen och ge Uzo mer tid. Uzos läkare har skrivit tre intyg till Migrationsverket. Dagen har sett dem och tagit del av innehållet.

– Det är livsviktigt att terapin påbörjas omedelbart. Ett avbrott i behandlingen kommer äventyra Uzos liv, skriver läkarna bland annat.

”De ville bara utvisa honom”

Den nödvändiga behandlingen måste fortgå under flera månader, och läkarna understryker att ett uppehållstillstånd krävs för att detta ska genomföras.

– Det vore önskvärt av humana skäl att patienten får stanna för att följas upp, skriver läkarna vidare.

Kjell Waern är den av de pastorer i New life som tillsammans med Ike Ohajekwe har hjälpt Uzo. Kjell berättar att när de överlämnade brevet till Migrationsverket ”ville de inte ens ta i det”.

– De hänvisade till att ärendet låg hos Polisen och vill bara utvisa honom, säger Kjell Waern till Dagen.

I sällsynta fall kan Migrationsverket göra undantag från Dublinkonventionens regler, och många i New life undrar varför man inte gör ett sådant undantag för Uzo.

Magnus Skarbo är informatör på Migrationsverket. Han säger att de har väldigt litet utrymme att få göra undantag.

–  När personen far så pass illa av förflyttningen att det skadar, eller när det helt enkelt inte är genomförbart. Då kan vi göra undantag. Men gränsen går i princip när det är omöjligt eller när man bedömer att det absolut inte är lämpligt, säger han.

Är det lämpligt att Uzo skickas till ett land där han inte har några kontakter, för att invänta döden?

– Jag kan förstå att det verkar väldigt hårt och inhumant. Juridiken styr oss men om det finns nya omständigheter eller bevis att tillföra måste vi ta med dem i bedömningen, säger Magnus Skarbo.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons