Mindre religion i brittisk public service

BBC Radio 4 ska inte sända lika mycket religion, enligt nya direktiv till radiokanalen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den brittiska public servicekanalen, som har miljontals lyssnare och närmast kan jämföras med P1 i Sverige radio, ska bredda sitt programutbud, rapporterar The Telegraph.

Resultatet av väntas bli att bevakningen av till exempel religion, näringsliv och vetenskap kommer att minska drastiskt.

Konsekvenser

Helt kommer inte dessa frågor försvinna från progbramtablåerna men kritikerna menar att beslutet ändå får negativa konsekvenser för lyssnarna.

Konsumentorganisationen The Voice of the Listener and Viewer, menar att det riskerar att underminera den populära radiokanalens trovärdighet.

Källor i det brittiska parlamentet protesterar och säger enligt tidningen att de nya direktiven kommer att leda till "fördumning".

Konkurrens

Men programdirektören Claire Sumner håller inte med utan argumenterar att BBC behöver en större frihet för att kunna konkurrera om lyssnarna.

– Vi måste kunna garanteras flexibilitet för att kunna möta de behov som finns bland våra lyssnare, säger hon och refererar till en studie som visar att BBC radio tappat många unga lyssnare.

BBC Radio 4 sänder bland annat nyheter, dokumentärer, humor och radioteater och är ett av det statliga mediebolaget BBC:s flaggskepp.

Bakom beslutet ligger också ett sparkrav som innebär att BBC som koncern måste kapa kostnader för motsvarande 800 miljoner pund under de närmaste åren.

Annons
Annons