Minst 44 döda i explosioner i egyptiska kyrkor

Två kyrkor i Egypten har utsatts för attentat. I staden Tanta ska minst 27 människor ha mist livet och minst 78 personer skadats. I Alexandria, där 16 dödsoffer krävdes och 41 personer skadades, utfördes attentatet av en självmordsbombare.

Nyheter

Mar Girgis-kyrkan, eller St. George koptiska kyrka, finns i staden Tanta i Nildeltat, norr om huvudstaden Kairo. Den koptiska församlingen firade palmsöndagen, inledningen på påskveckan, när firandet bröts av detonationen i kyrkan, rapporterar CNN.

Säkerhetskällor uppger att explosionen skedde inne i kyrkan och filmer som cirkulerar på sociala medier visar hur en folksamling samlats utanför kyrkan strax efteråt.

Timmar efter påvebesök

Vid Markuskyrkan i Alexandria – där den koptiska kyrkans påve Tawadros II hade deltagit i mässan – ska explosionen, några timmar senare, ha ägt rum på utsidan.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den har utfört dåden i Tanta och Alexandria.

Har hänt tidigare

I december utsattes kopternas största katedral, belägen i Kairo, för ett blodigt bombdåd. Det attentatet var det allvarligaste på flera år mot Egyptens kristna. Många av de närmare 30 dödsoffren och cirka 50 skadade i december var kvinnor eller barn.

Amnesty skrev i mars i en rapport: "Koptiska kyrkor och hem har bränts ner, medlemmar i den koptiska minoriteten har blivit fysiskt attackerade och deras egendomar har rånats."

Kopter pressade av militanta islamister

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten, skriver TT. Kopterna är den största gruppen. I många år har Egyptens kristna känt sig pressade av attentat utförda av företrädare för militanta inriktningar av islamism. I grova drag brukar andelen kristna i Egypten anges till en tiondel av Egyptens 91 miljoner invånare, men utvandring gör att gruppen minskar.

Påve Fransiskus till Egypten

Katolska kyrkans påve Franciskus, som höll palmsöndagsmässa vid Peterskyrkan i Rom, fördömde attentatet i Tanta, händelsen i Alexandria hade då inte inträffat ännu. Påven riktade också en vädjan till bland andra vapentillverkare om stopp för dödliga vapen.

Franciskus ska enligt tidigare planer besöka Egypten i slutet av månaden. Han kommer att träffa både religiösa ledare, bland andra koptiska kyrkans påve Tawadros II, och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

David Wingren och TT

Annons
Annons
Annons
Annons