Missionär frigiven av Nordkorea

Den 75-årige australienske missionären John Short satt inspärrad i drygt två veckor. Nu har han lämnat Nordkorea.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var en tårögd John Short som väckte viss uppståndelse när han anlände till Kinas huvudstad Beijing, efter sin tid i fångenskap i det hårt slutna Nordkorea.

-Jag är riktigt, riktigt trött, är det enda citat som tidningen Guardian fångade upp, innan John Short leddes in i en bil från Australiens ambassad.

Han anklagades för att ha delat ut biblar och traktat i närheten av ett buddhisttempel i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, efter att ha kommit till landet som turist. Det var i mitten av februari som han fängslades, och i och med frigivningen så kom också ett "erkännande", där han säger sig ha agerat hotfullt och i strid mot Nordkoreas lagar. Ett erkännande som troligtvis är framtvingat av Nordkoreas myndigheter.

Nordkorea rankas som det land i världen som har minst religionsfrihet, en totalitär kommuniststat som vid flera tillfällen fängslat människor som försöker sprida kristendomen.

Därför var det ingen självklarhet att John Short blev frigiven efter bara några veckor. Andra gånger har kristna som anklagats för att missionera fått fleråriga fängelsestraff.

 

 

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons