Missionärsstöd från Vita huset

Vita huset vädjar nu till Nordkorea för den amerikanske missionär som dömts till 15 års arbetsläger i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kenneth Bae, som driver ett turistföretag i Washington, greps förra november nära staden Yanji där några kristna grupper ger nödhjälp till nordkoreanska flyktingar. Bae har ett flertal gånger rest till Nordkorea för att hjälpa barnhemsbarn.

Exakt vad som orsakade anklagelsen "fientlig verksamhet för att störta regeringen" är okänt, men det förekommer spekulationer om att Bae kan ha tagit bilder som regeringen ogillade.

-Det mest troliga jag kan tänka mig är att han tog några bilder på barnhemsbarn, och att myndigheterna tolkade det som misskrediterande mot Nordkorea, säger Do Hee-youn från människorättsorganisationen "Citizens’ Coalition for the Human Rights of North Korean Refugees".

Andra menar att han kan ha tagit bilder på fångar som avrättas eller att han kan ha haft annan känslig information. En video som släpptes av CNN i augusti visar Bae som tycks tillstå att han gjort något olagligt, men budskapet är inte helt entydigt.

Enligt uppgift ska Bae arbeta åtta timmar i sträck med att rensa ogräs och plantera bönor och potatis. Han har förlorat stort i vikt och fick tidigare i år sjukhusvård för sin hälsa.

Lördagens uttalande från Vita huset löd bland annat:

-Vi är djupt oroade över tillståndet hos vår medborgare som hålls kvar i DPRK. Vi fortsätter att vädja till DPRK att bevilja amnesti och frigivande.

Samtidigt vädjade Vita huset för 85-åriga Merill Newman, en krigsveteran man tror hållits fången sedan oktober. Newman ska ha anklagats för brott under kriget, falska anklagelser enligt hans familj.

Baes syster, Terri Chung, förklarade efter Vita husets uttalande att familjen var tacksam över stödet.

-Det har varit en fruktansvärd upplevelse för min bror och vår familj, vi ber varje dag för hans frigivande. Nu kommer vi också att be för Mr Newman.

-Kenneth har hållits kvar längre än någon annan amerikansk medborgare efter kriget. Han är den ende som tvingats arbeta i arbetsläger tills han blev sjuk. Han har en kronisk åkomma som kräver behandling av läkare här hemma. Det är dags att han kommer hem till sin familj.

Allt enligt christiannews.net.

Annons
Annons