Möter svälten­ öga mot öga i Afrika

Etiopien. 20 miljoner människor som drabbas av svält är statistik. Men när du möter en människa som inte har mat för dagen, då händer något med dig, berättar Erik Johansson. Han är prästen med en fot i överflödets Sverige och en fot i svältens Afrika.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ända sedan barnsben har han pendlat mellan Sverige och Afrika. EFS-prästen Erik Johansson är uppvuxen i Etiopien, och som internationell missionssekreterare för EFS är han ofta på resande fot.

Nu när stora delar av Afrika är indraget i en svår torka, med hunger och svält i dess fotspår, är det något som i allra högsta grad påverkar Erik Johansson.

– De senaste åren har jag sett så mycket som är svårt att beskriva, det blir väldigt känslosamt att se barn som är för svaga för att kunna gå till skolan, helt kraftlösa. Det är fruktansvärt, säger han.

Han berättar om livs­öden som många i Sverige troligtvis har svårt att före­ställa sig. Om människor vars liv styrs av vad marken de äger kan ge dem. När torkan slår till, skördarna slår fel och när djuren börjar dö, då hänger plötsligt livet på en tunn tråd.

FN varnar för svält

I år har FN varnat för att 20 miljoner människor riskerar att svälta ihjäl. Det är så många människor att det blir abstrakt och svårt att ta in, menar Erik Johansson.

96149.jpgSjälv har han många gånger mött människor som saknar mat för dagen, och lyfter fram ett känslosamt möte med en fembarnsmamma som han träffade i Malawi.

– Jag frågade, vad har du ätit i dag?

– Inget, svarade hon.

– I går då?

– Vi hade inget att äta.

Och i morgon?

– Jag vet inte.

Torkan leder till akut brist på pengar och mat

Hon hade en liten inkomst, då hon flätade mattor med hjälp av palmblad. Men på grund av torkan, där skördarna slog fel, hade folks inkomst sjunkit och ingen hade längre råd att köpa hennes mattor. Och samtidigt som hon tvingades sälja dem billigare, blev maten dyrare.

Det kunde gå flera dagar utan att hon och barnen fick tag i mat.

– Vi är så otroligt privilegierade i Sverige, och det har vi varit länge. Det finns nästan ingen levande som kan berätta om hur det är att svälta, även om vissa av våra farföräldrar upplevde det, säger Erik Johansson.

"Ett tomt kylskåp och för dyr mat"

– Alla vet hur det är att vara hungrig, men ofta vet man att när man öppnar kylskåpet finns det mat. Annars finns det att köpa i affären. Men föreställ dig ett tomt kök, och att den mat som finns i affären är så dyr att du inte har råd. När du möter en människa som lever under sådana förhållanden, då blir det väldigt känslosamt.

20 miljoner riskerar svälta - blir ändå statistik 

Men när det handlar om 20 miljoner människor, som FN svält-varnat för så blir det statistik. Det är först när du möter en mamma och hennes fem barn, öga mot öga, som du verkligen förstår att det är människor det rör sig om.

Och då kan du föreställa dig vad det innebär att det finns miljontals människor som är i samma situation, menar han.

– Om du skulle sitta ner med var och en av dessa människor, då skulle du få en unik historia. Bakom en svältande människa kan det finnas en körledare i kyrkan, en mamma, en syster, säger Erik Johansson.

Afrika svälter

Annons
Skogsbränderna
Annons