Mr Goran trollbinder unga Torppubliken med sina trick

Torp. ”Hönan är borta!”, utbrister Göran ”Mr Goran”­ Nordfeldt stolt efter sitt trollerinummer. ”Nej!”, ropar alla barnen och pekar på kortet med hönan som har fallit ned under den lilla hållaren som han har i handen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Göran Nordfeldt har arbetat med trolleri på heltid i 17 år. När vi träffas i Matsalen har han precis bytt om efter sitt tredje Kalasmöte på två dagar. Målgruppen/publiken har varit barn i åldrarna fyra till åtta år och Göran Nordfeldt förklarar att det är roligt att få barnens respons.

– Trolleri skapar engagemang och interaktivitet. Det är fantastiskt att se att de är så med på allt.

Ser sig som riksevangelist

På 1990-talet läste han teologi i fyra år för att bli pastor inom dåvarande Svenska missionsförbundet. Drömmen var att arbeta som riksevangelist, men det blev aldrig någon ordinering och i stället började han livnära sig som trollerikonstnär.

– Men på något sätt är jag ju riksevangelist ändå, säger han.

Pedagogiskt hjälpmedel

Att medverka på större konferenser tillhör inte vanligheterna. I stället anlitas Göran Nordfeldt, som bor utanför Linköping, ofta för att medverka på församlingshelger och i familjegudstjänster. Gemensamt för alla sakerna är att det kristna budskapet ska komma fram.

– Vissa saker, som den försvunna hönan, är rena underhållningstrix. Men jag använder trolleri som ett pedagogiskt hjälpmedel i förkunnelsen. Det vi ser kommer vi ihåg mycket bättre än om vi bara lyssnar på någon som pratar.

Hur kan du använda fysiska saker för att förklara Bibeln?

– Ett exempel är att använda rep med olika längd. Jag kan prata om olika typer av synd, men under tiden får repen samma längd och då kan jag berätta att alla synder är lika dåliga. Repen går också att använda för att förklara att vi är lika värdefulla och älskade av Gud.

Att använda trolleri för att sprida det kristna budskapet har ett eget namn ”Gospel Magic”. Göran Nordfeldt framträder även i icke-kyrkliga sammanhang och han berättar att ”Gospel Magic” tillför en extra dimension som inte alltid är så enkel.

– Trolleri växlar i tempo och går upp och ner, säger han och visar med händerna.

– När man ska få in ett budskap tappar man lite tempo. Det blir lite segare, säger han och visar en mer böljande vågrörelse med händerna.

Men för att barnen ska få lära känna Jesus är det ett ”pris” som han är beredd att betala.

Trick med höna

30 minuter tidigare trängdes barnen framför scenen i Ladan där ”Mr Goran” låtsas att trolla bort ett kort med en höna på, men misslyckas medvetet för att få barnen med på noterna. De tystnar för en kort stund, men verkar snabbt ”förlåta” honom. Snart är de med på noterna igen och tvekar inte att anmäla sig som frivilliga för nästa trollerinummer. Samtidigt sitter föräldrarna och mor- och farföräldrarna lite längre bak i lokalen och skrattade med.

– Ibland kan äldre vara lite tveksamma till vad trolleri har i kyrkan att göra. Men samtidigt som de börjar applådera sänker de garden och då blir det direkt mycket enklare att ta emot budskapet. Jag vill leka in budskapet på ett enkelt sätt, säger Göran ”Mr Goran” Nordfeldt.

– Att det jag gör är bara trick, men vad Gud gör är verklighet.

 

Annons
Annons
Annons
Annons