Muslimer söker skydd från hämnd i kyrka

Efter uppgifter om en massaker på kristna i Centralafrikanska republiken har rädslan för en hämndaktion vuxit sig stor bland de drygt 2 000 muslimer som sökt skydd i en kyrka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Inbördeskriget i Centralafrikanska republiken fortsätter att rasa, och de stridande parterna brukar ofta beskrivas längs religiösa skiljelinjer, med såväl muslimska som kristna miliser. Men riktigt så enkelt är det inte, vilket händelsen i Bangassou visar.

Där har över 2 000 muslimer tagit sin tillflykt till en katolsk kyrka, för att skyddas från milisen Anti-Balaka, ofta beskriven som en kristen/animistisk milisgrupp.

Tidigare i veckan kom uppgifter fram att den muslimska milisen Séléka mördat femtio kristna i en by drygt fyra mil norr om Bangassou, och nu väntas en hämndaktion mot muslimerna inne i kyrkan, rapporterar den katolska tidningen Crux.

Uppgifterna kommer från biskopen Juan José Aguirre, utsänd missionär från Spanien, som i ett e-postmeddelande hem till sin bror skriver om situationen.

Hindrade en massaker

De drygt 2 000 civila som sökt skydd i kyrkan har varit där sedan i maj, då FN:s fredsbevarande trupper lämnade Bangassou, och Anti-Balaka gick till attack mot stadens muslimska befolkning. Kyrkan valde att öppna sina dörrar för att förhindra en massaker.

– Vi är bokstavligt talat gisslan här, vi går på knäna och terroriseras av 400 beväpnade och mycket våldsamma elaka barn, skriver biskopen hem till Spanien.

Han beskriver vidare i mer allmänna ordalag om hur brutal konflikten är.

– Jag har bevittnat många mycket våldsamma saker, som jag utan tvivel kan säga är brott mot mänskligheten. Jag har sett barn kastas upp i luften och bli slagna med en sådan ondska att det är helt ofattbart.

Han avslutar sitt brev med att uppmana till förbön för situationen.

Annons
Annons