Nazister tillåts demonstrera vid bokmässan i Göteborg

Den nazistiska organisationen NMR får nu tillstånd att demonstrera i samband med Bokmässan i Göteborg, trots risken för ordningsstörningar.
– Demonstrationsfriheten innebär att även nazister får demonstrera, säger Erik Nord vid polisen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Valet att demonstrera just den 30 september har väckt uppmärksamhet, eftersom det sammanfaller med den årliga bokmässan i Göteborg. Kring mässan har det under en tid rasat en diskussion om närvaron av den högerextrema tidningen Nya tider och ursprungligen ville NMR (Nordiska motståndsrörelsen) demonstrera på Götaplatsen, nära mässområdet.

Polisen säger dock nej till flera av önskemålen. Det innebär att demonstranterna får nöja sig med att avsluta tidigare och med att gå en annan väg, till Gustav Adolfs torg.

Tidigare demonstrationer

– Vi tror att det kommer att bli ordningsstörningar i samband med den här demonstrationen, säger Erik Nord, som är polisområdeschef i Storgöteborg, till TT.

– Men demonstrationsfriheten är så vital för den fria åsiktsbildningen att det i sig inte är skäl att neka ett demonstrationstillstånd.

NMR har genomfört flera andra demonstrationer den senaste tiden. Bland annat var de på plats vid Almedalsveckan på Gotland i år, i Falun på första maj i år och i Borlänge förra året.

Annons
Pastorn funnen död
Annons