Nekas jobb i Sverige - men välkomnas i Norge

Tre arbetsplatser i Sverige sa nej, liksom Diskrimineringsombudsmannen. Men i Norge har barnmorskan och pingstvännen Ellinor Grimmark fått ja, trots sin vägran att utföra aborter.På måndag diskuteras frågan om samvetsfrihet i riksdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ellinor Grimmark kommer att jobba på BB och på förlossningen på ett sjukhus i Norge, med start i sommar.

Men hon vill inte uppge på vilket sjukhus det rör sig om, med tanke på sina erfarenheter från Sverige där hon bland annat gick miste om ett utlovat jobb efter att media började skriva om hennes fall.

Även nu, när man pratar med henne, verkar hon inte tro på att hon kommer att jobba förrän hon är på plats.

– Det har varit så hårt i Sverige, så vad är haken? När kommer den, undrar hon.

– Men det verkar inte finnas någon hake i det här fallet.

Var det du själv som sökte dig till Norge för att få ett barnmorskejobb?

– Jag fick ett telefonnummer av en kompis som jobbar på samma sjukhus, så jag ringde upp och frågade om jobb, berättar Ellinor Grimmark.

Öppen med sin inställning

Svaret blev ja, och Ellinor Grimmark var redan från början öppen med sin inställning om att inte delta vid aborter. Och berättar om ett helt annat mottagande än hon fått i Sverige.

– Eftersom de har samvetsfrihet i Norge så var det inga konstigheter. Det märks när man pratar med dem.

Ellinor Grimmark berättade exempelvis om varför hon inte hade kunnat få någon arbets­erfarenhet.

– Det enda de svarade var, när kan du komma, säger hon.

Flexibel arbetsgivare

Arbetsgivaren var också flexibel när det gällde schemaläggning, med tanke på att det är lite speciellt att jobba i Norge och samtidigt bo i Sverige.

Det är inte ovanligt att svenska barnmorskor söker sig till Norge för att jobba, och när Ellinor Grimmark berättar om barnmorske­flytten västerut så säger hon att för vissa kan det bero på den svenska inställningen när det gäller samvetsfrihet.

– Jag är ganska säker på att många svenska barnmorskor jobbar i Norge på grund av den anledningen, säger hon.

Trots att DO satt ner foten i ärendet, så är hennes fall inte juridiskt avslutat. Ellinor Grimmarks juridiska ombud kommer att driva vidare fallet upp på EU-nivå med mål att tvinga Sverige att lagstifta fram samvetsfrihet, och DO-beslutet ses i det sammanhanget som ett viktigt förtydligande vilken hållning Sverige har i frågan.

Ändra personalpolicyn

Den politiska debatten har också kommit upp till ytan i och med Ellinor Grimmarks DO-anmälan, och den lär fortsätta ett tag till.

KD-politiker i Jönköpings läns landsting, där Ellinor Grimmark nekats tre tjänster, har nyligen lagt en motion där de vill ändra i landstingets personalpolicy och på så sätt införa samvetsfrihet lokalt.

På måndag kommer frågan också att diskuteras i riksdagen, då riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD) ställt en interpellationsfråga till socialminister Göran Hägglund (KD).

Vad tycker du om att SD utmanar KD i att lagstifta om samvetsfrihet?

– Jag tycker att det är märkligt, för jag tycker att det är Kristdemokraterna som ska stå för det här, säger Ellinor Grimmark.

– Jag har själv blivit uppringd av en lokalpolitiker som sa att han skämdes för att KD inte kunde stå för det här, och som nu driver frågan i landstinget. Jag hör det från olika håll, KD är inte eniga om det här.

Fakta:

  • Fakta: Ellinor Grimmark och samvetsfrihet
  • Ellinor Grimmark har blivit uppmärksammad för att hon gjorde en DO-anmälan då hon nekades utlovade jobb som barnmorska.
  • Anledningen var att hon inte ville utföra aborter på grund av sin kristna tro, och önskade samvetsfrihet.
  • Motargumentet löd att aborter ingår i en barnmorskas arbetsuppgifter och är inget man kan välja bort.
  • DO kom nyligen med sitt utlåtande, och ansåg inte att Ellinor Grimmark blivit diskriminerad.
  • Nu har hon fått jobb i Norge, ett land som har samvetsfrihet.
IT-skandalen på Transportstyrelsen
Annons
Annons
Annons
Annons