Nordkoreafånge träffade svensk ambassadör igen

Nordkorea meddelar att en koreansk-kanadensisk pastor, som har suttit fängslad i landet i 30 månader, träffade den svenska ambassadören i Pyongyang på fredagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt Nordkoreas officiella nyhetsbyrå mötte den svenska ambassadören Hyeon Soo Lim, som har avtjänat ett straff sedan i december 2015 då han dömdes för att ha utfört fientliga handlingar mot regimen.

Nyhetsbyrån uppger enligt KBS World Radio att Hyeon Soo Lim talade om sitt hälsotillstånd och bad Torkel Stiernlöf att vidarebefordra till den kanadensiska regeringen hans vädjan om aktiva insatser för att lösa situationen.

Sveriges ambassadör Torkel Stiernlöf träffade också Hyeon Soo Lim i Pyongyang i februari, men nordkoreanska medier avslöjade inte detta faktum vid den tidpunkten.

Med tanke på att information om det senaste mötet offentliggjordes kort efteråt spekuleras det om att Pyongyang eventuellt kan släppa pastorn inom en snar framtid.

Så sent som förra månaden dog den amerikanska högskolestudenten Otto Warmbier bara dagar efter att han hade släppts från Nordkorea, där han suttit fängslad i 17 månader.

Hyeon Soo Lim har besökt Nordkorea omkring 100 gånger sedan 1997 och han har varit engagerad i humanitära projekt för nordkoreanska folket.

Han greps i januari 2015, då han reste från staden Rason till huvudstaden Pyongyang. I december samma år dömdes han till livstids fängelse och så kallat "hårt arbete" på grund av en påstådd konspiration för att störta Nordkoreas regim.

Annons
Annons