Norsk snickare fick statligt stöd till healer-utbildning

Norska Arbeids-og Velferdsforvaltning, Nav, har gett före detta snickaren Daniel André Lystad möjligheten att bli Reikki Healer, rapporterar Vårt Land.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nav är en myndighet som är en sammanslagning av Arbetsförmedling, Försäkringskassa och Socialkontor. Nav har bland annat hand om stöd till arbetslösa som vill utbilda sig till ett annat yrke.

Snickaren Daniel André Lystad berättar för norska tidningen Vårt Land att han slutade med sitt tidigare jobb på grund av ryggproblem. Efter ett möte med healingmetoden Rainbow Reiki på Alternivmässan i Lilleström ville han själv utbilda sig till healer.

Han fick först avslag på sin önskan om statligt stöd till denna utbildning. Men i år fick han så klarsignalen: han får stöd i hela två år för att bli så kallad 1.Dan mästare i Reikki healing.

– Jag blev överraskad över att Nav sa ja, säger han till tidningen.

Det handlar totalt om en summa på cirka 80.000 norska kronor. Och Andre´ Lystad är inte ensam om att få stöd till alternativa och ofta ifrågasatta metoder. Vårt Land har talat med sex skolor som är verksamma inom alternativområdet, och hela fem av dem säger att de har haft eller har elever som har fått statligt stöd. Det handlar bland annat om metoder som "hjärtehealing", "Angelosmetoder" och "Auratransformation".

Men det kommer stark kritik mot att låta staten betala för dessa ifrågasatta metoder. Professor i fysiologi Kristian Gundersen vid Oslo Universitet säger att även om en kurs av denna typ kan ge en person en viss möjlighet att försörja sig själv, borde Nav ställa sig frågan: "Är verksamheten samhällsnyttig?"

Han påpekar också att det inte finns någon forskning som stöder att alternativmedicin ger effekt.

Annons
Annons