Norsk tidning ska hjälpa romer slippa tigga i Sverige

EU-migranternas motsvarighet till ”Situation Stockholm” och gatu­tidningen ”Faktum” har börjat säljas på svenska gator.Det ska vara ett alternativ till tiggeriet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bor du i en större stad har du säkert sett den gröna lilla tidningen märkt ”Sofia-Z” som sedan en månad tillbaka säljs av flera EU-migranter. Det är från början ett norskt magasin som den ideella föreningen ”Folk er folk” har gett ut sedan 2012.

– EU-migranter i Sverige har hört av sig och velat sälja tidningen, därför har vi nu kommit ut med en första svensk upplaga, berättar Bjønnulv Evenrud, organisationens ordförande och talesperson.

Ett nummer varje månad

Och fler nummer ska det bli. Tanken är att det ska komma ut ett nummer varje månad som säljs för 50 kronor och där säljaren får behålla hälften. Special­numret som är ute nu kostar dock 100 kronor.

– Målet med tidningen är att erbjuda ett alternativ till tiggeriet. Vi vet att situationen i exempelvis Rumänien är hopplös, särskilt för romer. Det handlar om att hjälpa dem att tjäna pengar på ett bra och enkelt sätt, säger Bjønnulv Evenrud.

Folkupplösning

Precis som med ”Situation Stockholm”, de hemlösas motsvarighet till tidningen, skapas innehållet av både EU-migranterna själva och av andra skribenter. Man har till exempel en fast krönikör i Malmö som ägnat sig åt att tigga under många år. I nästa nummer intervjuas Martin Valfridsson som jobbar för regeringen med att lösa tiggarnas situation.

– Det andra syftet med tidningen är folkupplysning, att lära folk om hur situationen i Europa ser ut och om den utbredda diskrimineringen mot romer, säger Bjønnulv Evenrud.

– Det första numret har tagits väldigt gott emot i Sverige.

Men på gatorna har det emellanåt uppstått tumult i samband med försäljningen av tidningen. Det finns trots allt ett begränsat utrymme för gatans olika aktörer och konkurrensen om förbi­passerandes uppmärksamhet kan vara hård.

– Vi har fått en del reaktioner från våra säljare och det har varit några incidenter, säger Ulf Stolt, chefredaktör för Situation Stockholm som sålts på Sveriges gator i 20 år.

– Det har hänt att våra säljare blivit störda av dem som säljer den nya tidningen och att man kommit ihop sig. Vi har ju ingen större rätt till gatorna än någon annan, men man behöver bete sig respektfullt och det är väl där det har brustit.

Positivt för de som säljer den

För varje incident som inträffat har Situation Stockholm rapporterat till organisationen i Norge och distributörerna i Sverige.

– Men det är en liten volontärorganisation med några få personer så det är svårt att göra något.

Vad ser du som är positivt med att det säljs en ny gatutidning i Sverige?

– Det är självklart positivt för de människor som säljer den.

”EU-migranter i Sverige har hört av sig och velat sälja tidningen, därför har vi nu kommit ut med en första svensk upplaga”, berättar Bjønnulv Evenrud, organisationens ”Folk er folk” ordförande och talesperson.

Fakta:

Så många kronor kostar tidningen ”Sofia-Z”.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons