Nu har kristna börjat återvända till Mosul

Striderna mot IS rasar för fullt i västra Mosul. I den befriade östra delen har de första kristna familjerna kommit tillbaka efter utrensningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Uppgifterna att de första kristna har återvänt till Mosul, två och ett halvt år efter Islamiska statens övertagande, kommer från den kaldéiske patriarken Louis Sako.

– Tre kristna familjer har redan återvänt till Mosul, vilket är ett litet hoppingivande tecken, säger patriarken enligt den katolska tidsskriften Signum, som återpublicerar en artikel av mediebyrån Kathpress.

Att kristna i större skala skulle återvända till den irakiska storstaden tror dock inte patriarken kommer att hända. Louis Sako berättar att många kristna har förlorat tilltron till sina muslimska grannar, även de som inte är IS-sympatisörer, och menar att det som krävs är en förändrad mentalitet. Det handlar om att få bukt med fördomar som redan börjar förmedlas i skolorna och det handlar om hur imamerna predikar om kristna i sina moskéer.

Rädsla för aktiva terrorceller

Det är till den östra delen av Mosul som kristna kan flytta tillbaka, till de staddsdelar som tagits tillbaka av den irakiska armén efter en lång ockupation av IS. Sakta men säkert börjar någon slags ordning att återfinna sig, även om rädsla finns för att IS har kvar terrorceller som kan slå till.

Men det stora dramat utspelar sig just nu i stadens västra del, på andra sidan floden Tigris. Där finns omkring 750 000 människor under IS styre, och de befinner sig mer eller mindre i en krigszon just nu. Tusentals civila har de senaste dagarna lyckats fly, samtidigt som den irakiska armén systematiskt återtagit område efter område. Slutstriden mot IS i Mosul kan bli mycket blodig, då det är terrorgruppens sista stora fäste i Irak.

Drömmer om självständighet

Även om det kristna återvändandet till Mosul sker i blygsam skala, så växer däremot självförtroendet på Ninevehslättens städer, strax öster om den irakiska storstaden. Där drömmer assyrier, syrianer, kaldéer om autonomi, och nyligen uppfördes ett stort kors i staden Telskof för att visa på att den kristna minoriteten återtagit de områden de ser som sina.

– Det här är vårt land, det här är vårt hem, sa patriark Louis Sako, som var med när korset restes, enligt Catholic News Agency.

Förföljelse av kopter

Samtidigt som krigskorrespondenter berättar om hur IS är på tillbakagång i Irak, kommer rapporten om hur terrorgruppen sätter sina planer i verket i andra delar av världen. På Sinaihalvön i Egypten pågår nu ett scenario som påminner om hur kristna och andra religiösa minoriteter rensades ut från Mosul för drygt två år sedan.

Sju kristna kopter har dödats på några veckor, där jihadister sökt upp dem i deras hem. Nu har Sinais kristna börjat fly för sina liv.

– Jag tänker inte gå och vänta på döden, säger Rami Mina, kristen egyptier som i förra veckan lämnade staden Arish på Sinaihalvön, rapporterar Reuters.

Han stängde ner sin restaurang, och angånde Islamiska statens mordvåg på kristna på Sinaihalvön säger han:

– De är skoningslösa.

Raketbeskjutning mot Israel

IS har i sin propaganda pekat ut Egyptens kristna som måltavlor, och attackerna mot kristna på Sinaihalvön kommer bara några månader efter ett bombattentat mot St Markus-katedralen i Kairo, den koptiska kyrkans huvudsäte.

Jihadisterna som fått ett fotfäste på Sinaihalvön har också attackerat militära mål i Egypten, och en lågintensiv konflikt har redan tornat upp sig mellan dem och landets militär. IS har också skjutit in raketer mot Israel från Sinaihalvön.

Annons
Valet i Ungern
Annons