Nu införs en minnesdag för Raoul Wallenberg

Den 27 augusti ska bli minnesdag för fredskämpen och diplomaten Raoul Wallenberg. Redan firas dagen till minne av honom i bland annat 21 delstater i USA.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flera personer står bakom införandet av en Raoul Wallenberg-dag, bland annat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson och Wallenbergs syster, Nina Lagergren. De menar att hans gärningar under andra världskriget för att rädda framför allt judar undan Förintelsen bör bli en återkommande påminnelse. Det skriver de i ett debattinlägg i DN.

"Det finns ingen formell väg att bestämma ”dagar”. Vi för därför här fram den 27 augusti – Raoul-dagen – som Raoul Wallenbergs dag. Datumet, i början av terminen, är speciellt lämpligt för skolornas aktiviteter," skriver de i debattinlägget.

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot i Kristdemokraterna och ordförande i riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen, har länge kämpat för att få till stånd en minnesdag och lämnat in motioner till riksdagen. Han gläds åt det stora stödet för en minnesdag.

– Det är bra att det officiella Sverige uppmärksammat honom det senaste året, men det får inte stanna vid det. Vi måste se till att hans gärning lever vidare, säger han i ett pressmeddelande och syftar på att man förra året firade att Wallenberg skulle ha fyllt 100 år med en mängd seminarier och föredrag.

– Det behövs en dag för att hedra honom och för att uppmärksamma kampen mot totalitära ideologier, rasism och antisemitism. Kampen är inte avslutad, och Wallenberg behövs fortfarande som en inspirationskälla för civilkurage och att stå upp för medmänsklighet, menar han.

Under januari ska frågan åter upp i riksdagen och Oscarsson hoppas då att hans motion bifalls.

Svensken Raoul Wallenberg är känd över stora delar av världen och brukar räknas som den mest internationellt uppmärksammade svensken. I USA var han den andra personen i historien, efter Winston Churchill, som fick hedersmedborgarskap.

Den 27 augusti har Raoul namnsdag.

 

 

 

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons