Ny rapport: Förföljelse av kristna ökar i Indien

Åtta protestantiska pastorer har dödats i Indien under 2015 som ett resultat av religionsförföljelse – och hela 8 000 kristna har drabbats av olika typer av förföljelse. Det säger den Indien-baserade organisationen Catholic Secular Forum, som i en rapport beskriver det ökande hotet mot kristna i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När organisationen Open Doors nyligen publicerade sin lista över de länder där religionsförföljelsen är störst i världen, fanns Indien bland de länder där problemen ökar. Landet hade klättrat upp på listan och finns nu bland de 20 värst drabbade länderna.

Enligt en annan organisation, Indienbaserade Catholic Secular Forum, har våld och förföljelse drabbat 8 000 personer, inklusive barn och kvinnor, under år 2015. I deras rapport, India Christian Persecution, står också att läsa att åtta protestantiska pastorer och en sekulär person har dödats under året, och många kyrkor har vandaliserats eller förstörts.

Brittiska tidningen Christian Today skriver om rapporten och konstaterar att förföljelsen är värst i Madhya Pradesh, följt av Tamil Nadu i söder och Jharkand i öst. Kristna anklagas bland annat ibland för att locka kastlösa att konvertera, vilket anges som skäl för förföljelsen. Bland annat Madhya Pradesh har stränga lagar mot konvertering, och dessa har också nyligen stärkts.

De siffror Catholic Secular Forum (CSF) anger överstiger sifforna i Open Doors rapport, skriver Christian Today. Open Doors säger visserligen liksom CSF att minst nio personer har dödats, men när det gäller antalet som fallit offer för våld vänt specifikt mot kristna, skriver Open Doors att det rör sig om 350 fall.

Enligt CSF handlar det om 350 fall av allvarliga kränkningar, men att det totala antalet fall av kränkningar eller trakasserier – alltså även av en lindrigare art – är hela 8 000 fall.

Troligen värre än rapporten

En av anledningarna till det ökande våldet står att finna i den hindunationalistiska ideologin, som färgar både det styrande partiet BJP och den högerextrema gruppen Tashtriya Swayamsevak Sang (RSS), som är en blandning av social rörelse och paramilitär grupp. Dessa båda rörelser har orsakat förföljelse av kristna i vissa områden.

Catholic Secular Forum är baserat i Mumbai. Direktor är Joseph Dias, och medförfattare till rapporten om religionsförföljelse är före detta domaren i Högsta domstolen i Karnataka, Michael Saldanha. I rapporten skriver man att läget troligen är ännu värre än vad rapportens siffror visar. Joseph Dias säger också att till det som oroar hör den geografiska spridningen av förföljelsen.

– Under 2014 fanns det anmälningar om våld enbart i 18 delstater. Men år 2015 finns det rapporterat våld i 23 av Indiens 29 stater, säger han.

I rapporten från CSF berättas om hur både män och kvinnor, och till och med barn attackeras. Nunnor har blivit våldtagna bland annat i Västbengalen och Chattisgarh. Kristna skolor har utsatts för våldsamma attacker, bland annat Holy Child Auxilium School i Delhi och Assembly of God School i Västbengalen, där en bomb exploderade.

Startar Facebook-sida

Kristna indier reagerar nu och försöker på olika sätt att få omvärldens uppmärksamhet på vad som sker. Ett av dessa initiativ har tagits av den indiske frilansjournalisten och pastorn Francis Steven Dokka.

– Jag startade nyligen en Facebook-sida kallad ”Indiafy” för att kunna identifiera och samla nyheter som handlar om kristna i Indien. Syftet är att hjälpa kristna indier hemma och utomlands genom att ge dem nyheter som berör kristna. Tyvärr är trenden just nu att förföljelsen av kristna i Indien ökar, säger han till Dagen.

Fakta:

Religioner i Indien

Kristna utgör endast 2,3 procent av Indiens befolkning.

En majoritet är hinduer, men i Indien finns också världens nästa största muslimska befolkning.

Annons
Annons
Annons
Annons