Nyheter

Framsteg i samtal om Ukraina

Nyheter: Framsteg har gjorts i Ukraina-samtalen i Genève, enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Men USA:s utrikesminister John Kerry varnar samtidigt för att sanktionerna kan utökas om inte dagens överenskommelse blir verklighet.

Två läsvärda böcker om fastan som en väntetid

Insikt: Ulla Käll (text) Barbro Raen Thomassen, Marianne Rönnow (bild): ”Med tomma händer. Böner i väntetider” (Artos). Gunilla Renöfält Henningsson: ”Seendets Gud. Ärkebiskopens fastebok 2014” (Verbum).

Kyrkorna går ihop mot nazistdemonstration

Nyheter: Första maj går kyrkorna i Jönköping samman för att fira en unik friluftsgudstjänst. Detta som en reaktion på att Svenskarnas parti (SVP) demonstrerar i Jönköping under dagen.
Annons

Frälsningsarméns hemsida går i graven – återuppstår på påskdagen

Nyheter: Frälsningsarmén stänger sin sajt på långfredagen och öppnar en ny hemsida på påskdagen. Vi vill med detta påminna om dramaturgin i det kristna påskbudskapet, säger Marie Willermark, ledare för Frälsningsarmén i Sverige.

DN: Påsklamm med smak av hån

Nyheter: Den som verkligen har lust att förolämpa och skända ungefär två miljarder kristna har mycket att lära av den senaste Icareklamen. På onsdagskvällen drogs den in, men skadan var redan skedd, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson. | Ica drar in reklamfilm: Vi har sårat människors tro | Kristna rasar mot Icas påskreklam

Aftonbladets Jesusbilaga får bra respons

Nyheter: I helgen publicerade Aftonbladet en påskbilaga på 16 sidor om ”Fallet Jesus”. Ett unikt nummer med Bibelns påsktexter skrivna i kvällstidningsformat.–  All respons jag fått har varit positiv, säger redaktör Mattias Kling.

Sexbutik stänger efter religiösa hot

Nyheter: Skyltfönstren i sexleksaksbutiken Husmusen i Karlskoga har flera gånger krossats. Dessutom har religiösa hot lämnats. Nu ger ägaren upp.
Annons

Om Jesus inte hade uppstått …

Ledare: Vårt liv som kristna börjar med tron på det otroliga, skriver Felicia Ferreira.

Gå korsets väg i ekumeniken

Debatt: Ett äkta ja till Gud förutsätter att vi är villiga att ta emot Kristus i våra bröder och systrar i andra kyrkor. Det skriver Peter Halldorf i debatten om kristen enhet.

Ica stänger ner påskreklam efter protester

Nyheter: Protesterna fick effekt – påskfilmen kommer att vara borta från tv inom ett dygn. | DN: Påsklamm med smak av hån | Kristna rasar mot Icas påskreklam

"Andeutdrivare" åtalad för misshandel

Nyheter: En man i sydöstra Skåne, som påstår sig ha utfört demonutdrivning, har åtalats skäligen misstänkt för misshandel vid Ystad tingsrätt.

Biskop: Ber för Ukraina

Nyheter: "Gud, vi ber för läget i Ukraina". Så börjar bönen som biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus, har skrivit och som nu ska spridas till församlingarna i Svenska kyrkan. | Ukrainska katoliker flyr från Krim | Rysk-ortodoxa kyrkan kan ta över på Krim | Putin försätter världen i rävsax

Medienunnor sprider Guds ord via bloggar, Facebook och Twitter

Nyheter: -Min abbedissa är ute på Internet och spelar spel, säger syster Helena Burns från Sankt Paulus systrars orden.Hon kallas för "Nunnan som blev beroende av Twitter" och ingår i en växande skara systrar som håller på att inta den virtuella världen.

Hyllad påsk-tv i repris hos SVT

Nyheter: Förra året fick SVT många positiva reaktioner efter att bland annat ha sänt serien ”The Bible”. Nu kommer den igen. | Växjös biskop följer Jesu sista dagar i SVT-satsning | Inger Alestig: Bra med historiska skildringar – men var finns det personliga?

PMU starkt kritiskt till Sidas beslut: Felaktigt

Nyheter: Förra året fick PMU Interlife 73,9 miljoner kronor – två tredjedelar av den totala intäkten – från Sida. Nu riskerar de att förlora en stor del av det ekonomiska stödet. | Sidabeskedet bör öka offerviljan | Sida: Därför uppfyller PMU inte kraven | Sida säger upp avtalet med PMU

Prinsessdop på Drottningholm i juni

Nyheter: Prinsessan Madeleines dotter Leonore kommer att döpas i Drottningholms slottskyrka den 8 juni.

Årets kyrktupp utsedd

Nyheter: Den sitter på Flymens kyrka i Karlskronas kommun – årets kyrktupp.

Märklig och otydlig sektrapport

Debatt: Svepande generaliseringar, vaga anklagelser och ogrundade påståenden. Så beskriver Jacob Rudolfsson innehållet i Europarådets nya rapport om sekter.

Förstörde Jesustavla – nu revansch i rockvideo

Nyheter: Spanjorskan som förstörde fresken "Ecce homo"-målningen för två år sedan ska nu få upprättelse genom rockvideo där hennes historia berättas.

Kristna rasar mot Icas påskreklam

Nyheter: Icas påskreklam om "nattvard" väcker starka känslor. Flera uppmanar nu till bojkott av matbutiken. | DN: Påsklamm med smak av hån | Ica drar in reklamfilm: Vi har sårat människors tro

Traditionsbundna är vi alla

Debatt: Det vore fint om vi kunde bli överens i all vänskap om varför vi inte är överens. Det skriver Anders Piltz i ett svar till Christian Kastö i debattutbytet om Maria och katolsk respektive protestantisk tro. | Skrift och tradition harmonierar | Mariasynen har inte bibelstöd | Varför göra en karikatyr av icke-katoliker, Piltz?

Präst överraskade brudpar med sång – blev Youtubesuccé

Nyheter: Prästen Ray Kelly bjöd på ett riktigt "halleluja moment" när han mitt under vigseln plötsligt börjar sjunga.

Våga visa dig sårbar – och lev mer

Relationer: Att aldrig visa sårbarhet stänger inte bara ut smärta. Vi får också svårare att känna verklig kärlek och glädje. | ”När jag visar hur jag mår fördjupas vår relation”

Sida: Därför uppfyller PMU inte kraven

Nyheter: PMU arbetar inte för att förändra de politiska strukturerna i de länder de är verksamma. Det är ett av skälen till att de nu inte längre ska vara en av Sidas ramorganisationer. | Sidabeskedet bör öka offerviljan | PMU starkt kritiskt till Sidas beslut: Felaktigt | Sida säger upp avtalet med PMU

Kvinna vill ha barn med avliden man

Nyheter: Vill använda sin avlidna partners sperma för att kunna bli gravid. Statens medicinsk-etiska råd, SMER, är delat i frågan.

Asylsökande afrikaner firade judiska påsken

Nyheter: Internerade flyktingar i öknen åt det osyrade brödet och krävde att få stanna i Israel.

”Hockey-prällen” vill vara en resurs i Rögle

Jubilar: Magnus Lennartsson: Jag vill att spelarna och ledarna ska ha en relation till mig.

Bjärka-Säby är ett mini-Taizé

Debatt: Som katolik har jag fått en mycket mer positiv bild av pingströrelsen sedan jag blev bekant med Bjärka-Säby och Peter Halldorf. Det skriver Ylva-Kristina Sjöblom. | Bjärka-Säby har fört oss närmare varandra | Dagens artikel gav en ensidig spegling av Bjärka-Säby | Ny församling bildas efter diskussion om Bjärka-Säby

Tre dödade i misstänkt hatbrott

Nyheter: Tre personer har skjutits ihjäl – bland dem en 14-årig pojke – vid två olika judiska anläggningar i Kansas i USA.

Sofi lever ut nåden innanför murarna på Kumlaanstalten

Vardag: Nåden. Bekännelsen. Försoningen. Diakonen Sofi Lindfors rör sig med de riktigt stora orden. På Kumlaanstalten duger inga floskler, det är bara genom sann mänsklighet och gudomligt bistånd som arbetet är möjligt.

Cameron: Jag är stolt över att vara kristen

Nyheter: Den brittiske premiärministern David Cameron höll ett brandtal för kristen tro när han mötte kristna ledare på Downing street.

Ulf Christiansson: ”Bara kärlek kan riva ner murar”

Böcker: Bokaktuelle rockprofilen manar svensk kristenhet att be alla sårade om förlåtelse.
Insikt
Familj