Åtal mot ung man för våldtäkt mot barn i frikyrka

Tre flickor ska ha utsatts för sexualbrott i en frikyrka i Västsverige.
– Det har varit jättejobbigt för församlingen. Nu har vi skärpt våra rutiner, säger en medarbetare i församlingen till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Medarbetaren önskar vara anonym, eftersom församlingen redan nu är under stor press.

– Vi fick reda på vad som hänt genom att en familj tog kontakt med församlingen och sa att de skulle göra en polisanmälan. Det var i augusti eller september förra året, berättar medarbetaren.

Den unga mannen står åtalad för våldtäkt mot barn vid tre tillfällen (varav vid två tillfällen i kyrkan). Han är också åtalad för misshandel mot två flickor, och för sexuellt ofredande, vilket gäller alla flickorna.

Sammanlagt handlar det om 36 olika tillfällen när mannen ska ha utsatt flickorna under en period på ett par år (2016-2017). Mannen ska bland annat ha använt sig av ett ridspö som tillhygge. Han är också åtalad för utnyttjande av barn för sexuell posering.

"Hänsynslöst utnyttjande"

Enligt åklagaren Emelie Beillon nekar mannen till brott, men han medger vissa delar av händelseförlopp.

Till SVT säger hon att det handlar om ett "hänsynslöst utnyttjande av målsäganden".

För församlingen kom polisanmälningarna som en chock. Den unge mannen har funnits med i församlingsarbete och haft vissa uppgifter i ungdomsarbetet.

– Han har hjälpt till lite, berättar församlingsmedarbetaren. Han hade haft det tufft tidigare, och vi har försökt hjälpa honom.

"Insyltad i ungdomsgänget"

– Under våren var det vissa saker som inte riktigt stämde med honom, men man kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Han hade till exempel varit i kyrkan vid konstiga tider, säger församlingsmedarbetaren.

– Han blev också väldigt insyltad i ungdomsgänget, även utanför kyrkan. Det var många ungdomar som inte tillhörde församlingen, men som ibland deltog i vårt ungdomsarbete. Han drev runt med det gänget.

Men det var inte förrän under hösten som församlingen blev uppmärksammad på att det kunde finnas brottsliga inslag i det mannen ska ha gjort. När den första polisanmälan gjordes fick församlingen veta att man inte borde agera för att inte störa utredningen. Men när en andra polisanmälan kom, bestämde sig församlingen ändå för att agera.

Läs också: Frikyrkans kvinnor i upprop mot sexövergrepp med #sanningenskagöraerfria
 

Tog ifrån nycklarna

– Vi tog då ifrån mannen nycklar till kyrkan och alla befogenheter, säger medarbetaren.

Kort därefter häktades den unga mannen, och han har suttit häktad sedan dess.

För församlingen kom en tid av oro.

– Det har varit superjobbigt. Mycket konflikter och oro. Det var en chock, säger medarbetaren.

– Men vi har också haft många bra samtal, bland annat med familjerna till de drabbade flickorna.

Församlingsmedarbetaren säger att man nu ser över sina rutiner. Har ni haft för slappa rutiner?

– Nej, det tycker jag inte. Men vi har inte alltid haft full koll. Detta hade kunnat hända också utanför kyrkan, han träffade ju de här ungdomarna hela dagarna.

Är man för naiv i frikyrkan?

– Det finns en risk att vi vill hjälpa människor och ge dem nya chanser. Det här är en person som har mått dåligt sedan han var liten. Så det är klart att det också finns en risk.

Församlingen kommer att fortsätta som vanligt med sitt arbete, säger medarbetaren.

– Det viktiga nu är att jobba med ungdomarna. Vi får ta det som det kommer. Han har förstört jättemycket, många mår jättedåligt. Men föräldrarna har stort förtroende för kyrkan, och det känns bra. Vi försöker stötta offren och dem som finns runt omkring.

Det är inte bara de flickor som är målsäganden i fallet som är offer, menar medarbetaren.

– Alla drabbas av lögnerna som funnits runt det hela.

Rättegången kommer att ske om två veckor och beräknas ta sex dagar.

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons