Birgittadagen firas med ekumenisk ikon

Medan Sveriges katoliker under lördagen firar Birgittadagen tar en ny svenskmålad Birgittaikon plats i det så kallade Birgittahuset i Rom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

2002 fick påven Johannes Paulus II en ekumenisk Birgittaikon av en svensk delegation. Den gången var biskop Anders Arborelius med vid överlämnandet liksom Svenska kyrkans biskop Martin Lind. Lördagens överlämnande har direkta kopplingar till den historien. Anders Arborelius, numera kardinal, deltar i högtidligheterna liksom svenska ikonmålaren Lars Gerdmar som är konstnären bakom den nymålade version av ikonen som överlämnades för femton år sedan.

Birgittahuset (Casa di Santa Birgitta efter det svenska helgonet den heliga Birgitta) finns på Piazza Farnese i Rom och där kommer alltså den nymålade ikonen att få sin plats. Det var förra hösten som Lars Gerdmar fick beställningen av biskop Anders Arborelius och ikonen är målad i Rom. Intentionen är att den nya versionen av Birgittaikonen ska få ekumenisk betydelse på samma sätt som dess förlaga var en ekumenisk händelse. Och för ikonmålaren själv är det viktigt att vara en brobyggare mellan olika kristna traditioner.

Kort efter överlämnandet fortsätter Lars Gerdmar till Indien där han ämnar studera en tid, men han har också för avsikt att skriva en bok med ekumeniska förtecken. Boken kommer bland annat att utgå från arbetet med Birgittaikonen och den Franciskusikon som han i somras var med och överlämnade till nuvarande påven Franciskus.

Annons
Skogsbränderna
Annons