Bishal dödade ko av misstag – nu riskerar han döden

Bishal lever i fruktan för att skickas tillbaka till Nepal. Han är kristen konvertit som av misstag dödat en ko. Nu hotas han till livet av hinduiska extremister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristendomen växer snabbt i Nepal. En av dem som kommit till tro är Bishal, som blev kristen 2010. Till skillnad från många andra nykristna tillhörde Bishal den högsta kasten inom hinduismen, den brahminska.

— Mina föräldrar blev inte glada. Jag har många släktingar som är hinduiska präster, och de tillät mig inte längre att vara en del av samhället, säger Bishal till Dagen.

Han hade dock inga tankar på att lämfpederna Nepal på grund av motståndet i hembyn. Han hade fortfarande vänner som både var hinduer och buddhister.

Bishal gjorde, enligt egen utsago, en utflykt till skogen 2013 för att jaga hjort. Han fick ett djur i sikte, som han dödade. Det visade sig dock att det inte var en hjort utan en liten ko, vilket är ett heligt djur inom hinduismen.

Han och några av vännerna blev nyfikna på hur en ko smakade, och de beslöt sig för att äta köttet.

— Vi var inne i skogen och omvärlden kändes avlägsen. Jag hade precis fyllt 19 år, och tänkte inte på att det skulle kunna få konsekvenser.

Men du måste ha vetat att man inte får döda kor i Nepal?

— Jag hade växt upp i en hinduisk familj. Jag visste att det var dåligt att äta ko, men hade inte någon kunskap om vad som skulle kunna hända, säger han.

Några av deltagarna i utflykten gick dock till de hinduiska prästerna och berättade vad som hade hänt. Eftersom Bishal redan var illa ansedd av dessa, menar han att de nu såg möjligheten att anklaga honom för ett reellt brott.

Underrättade hinduistisk extremrörelse

Att döda kor kan ge tolv års fängelse i Nepal. Prästerna valde dock att inte underrätta polisen utan en extrem hinduisk rörelse. Från denna grupp mottog Bishal hotelser.

— Den 20 november 2013 drog fem till sex personer in mig i en van. De tog in mig i skogen och band mig vid ett träd. De slog mig och torterade mig. De hade knivar och skar mig i händerna. Jag trodde att jag skulle dö, säger han.

Efter flera dagar i gruppens våld lyckades han fly. Han vågade dock inte gå till polisen och anmäla händelsen, av rädsla för att polisen skulle stödja den extrema hinduiska rörelsen. I stället vände han sig till sin mamma som senare tog honom till Kathmandu.

Historien bekräftas av flera

Historien om koslakten kan låta otrolig, men Dagen har låtit en betrodd kristen ledare i Nepal undersöka fallet. Hans slutsats är att Bishal är trovärdig. Även människorättsorganisationen National Human Rights Foundation har granskat hans berättelse.

Bhawani Prasad Kharel, som är organisationens president, berättar att de har kontakt med släktingar och vänner till Bishal i hembyn.

— Byborna berättar att hans föräldrar har det svårt. Det kommer fortfarande medlemmar från den extrema hinduiska rörelsen till byn för att leta efter honom, skriver han i ett mail till Dagen.

Flydde till Sverige

Bishal flydde till Sverige. 2015 fick han dock avslag på sin asylansökan. Migrationsverket ifrågasatte att han verkligen dödat en ko, och menade också att myndigheterna i Nepal kan ge skydd åt den som hotas.

Peder ErikssonPeder Eriksson, som under många år var missionär i Nepal för Evangeliska frikyrkan, menar dock att det kan vara farligt för Bishal att återvända.

— Kommer Bishal tillbaka till Nepal väntar honom långa fängelsestraff, och i värsta fall kan han mista livet, säger han till Dagen.

Bishals advokat, Charlotta Lagnander, menar att Migrationsverket kan ha gjort bedömningen utifrån en brist på förståelse av den nepalesiska verkligheten.

— Man uppfattar det som att det inte är hela världen att döda en ko, och att det dessutom finns religionsfrihet i Nepal. Men i länder där kon är helig så är detta ett allvarligt brott, säger hon.

”Alltid med på gudstjänster”

Bishal bor i dag i Stockholm, men kom först till ett boende i Söderhamn. Där engagerade han sig i Svenska kyrkan och lärde känna kyrkoherden Lars Nilsson.

Lars Nilsson— Han var alltid med på gudstjänsterna. Han var i själ och hjärta en gudstjänstfirande människa. Man såg också att han längtade tillbaka till Nepal, men att han inte kunde återvända, säger Lars Nilsson.

Bishal har överklagat Migrationsverkets avslag till Migrationsdomstolen. Bishal är mycket orolig för om han skulle få avslag igen.

— Jag vet att de vill döda mig, och jag känner en fruktansvärd stress och ångest just nu.

Kons helighet inom hinduismen

I den hinduiska världen växer det nu fram nationalistiska och extremistiska rörelser som vänder sig speciellt mot muslimer och kristna.

Att skydda kon, som ses som helig av hinduer, har blivit en symbolfråga för dessa rörelser.

I Indien har personer som anklagats för att döda kor lynchats.

Annons
Skogsbränderna
Annons