Cindy Lee Garcia stämmer Nakoula Basseley Nakoula eftersom hon menar att han vilseledde henne att tro att filmen skulle handla om det forntida Egypten. Enligt den 17-sidiga stämningsansökan har producenten gjort sig skyldig till intrång i privatlivet, bedrägeri, förtal och avsiktligt tillfogande av känslomässig stress.

Våldsamma protester

Protesterna mot den islamkritiska filmen har varit våldsamma i många muslimska länder och på tisdagen informerade en offentlig åklagare i Egypten att egyptiska myndigheter har åtalat sju kristna kopter i USA samt den omtalade pastorn Terry Jones för att ha förolämpat islam och för anstiftan till sekteristiskt våld. På grund av deras påstådda inblandning i filmen åtalas de också för att ha skadat den nationella enheten samt för att ha spridit falsk information.

Samtliga åtalade i USA

Eftersam samtliga åtalade, däribland Nakoula Basseley Nakoula, bor i USA är åtalen i första hand symboliska, men egyptiska myndigheter har lagt till deras namn på sina flygplatskontrollistor. Dessutom säger åklagare att de ska ta kontakt med amerikanska myndigheter samt Interpol. Förhoppningen är att den internationella polismyndigheten ska lägga till de åtalade på sin lista över eftersökta personer.

Den koptiske prästen Zakaria Botros har anklagats för att indirekt ligga bakom "Innocence of Muslims" eftersom några av filmskaparna har sagt att de ser upp till Zakaria Botros för hans starkt islamkritiska åsikter. I tisdags framträdde Zakaria Botros för första gången sedan filmen blev allmänt känd och han tillbakavisade alla anklagelser om inblandning i produktionen.

– Jag, Fader Zakaria har inte på något sätt varit inblandad i skapandet, produktionen eller finansieringen av den provokativa kortfilmen "Innocence of Muslims". Jag har absolut ingenting att göra med filmarna och deras organisation, sa han i en inspelning på hans egen tv-kanal Alfady.

"Skandalös och skamlig"

Däremot slog han fast att scenerna i filmen stämmer överens med berättelsen om Muhammed på det sätt som den har skildrats i den tillförlitliga islamiska litteraturen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger enligt nyhetsbyrån AFP att Muhammedfilmen är "skandalös och skamlig".

-När vissa människor använder yttrandefriheten för att provocera eller förödmjuka andras värderingar och tro, då kan den inte skyddas på samma sätt.