Göteborg stoppar bidrag till kristen scouting

Två Equmeniaföreningar i Göteborg har blivit av med bidrag till sin scoutverksamhet eftersom det klassas som religiös verksamhet och därmed är diskriminerande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den här gången blev det inte som vanligt. När Rambergskyrkan i Göteborg skickade in sin redovisning till kommunen för att ansöka om bidrag till sin scoutverksamhet fick de till svar att de skulle skicka över sina stadgar.

– De har alltid fått se våra papper, årsmöteshandlingar och allt. Men nu svarade de att det fanns så många nya tjänstemän i kommunen så att de ville titta på det här igen, berättar Göran Bjerhem, scoutledare i Equmenias scoutverksamhet i Rambergskyrkan.

Inte berättigade

En vecka senare kom svaret – på grund av att föreningen är religiös var den inte bidragsberättigad för år 2018. Det var i slutet av november som beskedet kom, och sedan dess har föreningen haft en dialog med kommunen för att om möjligt ändra beslutet.

– Att vi bedriver scouting var inte frågan, utan det handlade om att vi är en religiös förening, säger Göran Bjerhem.

Och det har aldrig setts som ett problem förut?

– Nej, det har aldrig varit några problem.

Hur mycket pengar handlar det om?

– I runda slängar, med lokala aktivitetsbidrag och hyresbidrag är det omkring 75 000 kronor per år. Utöver det brukar vi söka lägerbidrag, materialbidrag samt bidrag till ledarutbildningar. Vi har alltid sökt olika former av bidrag när vi tyckt att det varit berättigat, som när vi skickar unga ledare på kurs så brukar kommunen stötta oss.

 

Läs mer: Kommunen: Exkluderande att sprida kristet budskap

 

Omtolkning av regler

Som läget är nu blir det inga bidrag, och det handlar inte om några politiska beslut i kommunfullmäktige utan att tjänste­män gjort en omtolkning av nuvarande regler.

– Jag har en förståelse för att man försöker hitta vettiga principer för föreningar som tar emot bidrag, säger Göran Bjerhem.

Men samtidigt tycker han att kommunen i det här fallet gör fel, då de inte tittar på verksamheten utan dömer ut föreningens scoutverksamhet enbart för att den klassas som religiös.

– Vi har inte fuskat, inte tullat på likabehandlingsplanen eller genderperspektivet, berättar han.

– Vi har inte gjort några sådana konstigheter, det vi möjligen har gjort är att ibland ha en andakt efter scoutingen.

"Demokratiska värderingar"

Göran Bjerhem tror att det man framför allt vill komma åt är att stoppa bidrag till religiösa föreningar som är mer dogmatiskt konservativa och som inte står för demokrati.

– Men vi har inget krav på att de som kommer ska ha någon tro, vi har ingen bekännelse man måste skriva under på och vi står för demokratiska värderingar.

 

Läs mer: "Attityden mot kristna organisationer blir allt svalare"

 

Sedan beslutet, som kom i november, har en dialog pågått med kommunen, och där finns även en annan förening inom Equmenia i Göteborg som fått sina bidrag indragna av samma skäl. Det är Equmenia Fiskebäck Önnered, som ansvarar för all barn- och ungdomsverksamhet i Fiskebäcks Missionskyrka. 

För att hitta en väg framåt har Equmenia centralt kopplats in, det vill säga Equmeniakyrkans ungdomsorganisation som ansvarar för ungdomsverksamhet i hela landet.

Carin Dernulf är generalsekreterare för Equmenia och hon säger att ett problem börjar torna upp sig. För det är inte bara i Göteborg som Equmenia nekas bidrag numera, utan det här är något som har hänt även på andra håll i landet.

– Kommunerna ser över regelverket för vad de ger bidrag till. Och det handlar inte bara om oss, utan det gäller även andra religiösa organisationer, säger hon till Dagen.

– Med tanke på det goda och viktiga arbete vi bedriver för barn och unga, med stort förtroende i närområdet, känns det märkligt att vi får våra bidrag indragna.

 

Läs mer: Stoppat scoutbidrag upprör Dagenläsarna

Annons
Skogsbränderna
Annons