Grav med 21 halshuggna kopter hittad

2015 halshögg Islamiska staten 21 kopter på en strand i Libyen. Nu har kropparna hittats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt Libyens inrikesdepartement hittades kropparna i en massgrav söder om staden Sirte som kontrollerades av IS mellan 2015 och 2016.

"Huvudena var skilda från kropparna som var klädda i orange overaller med händerna bundna med plastband bakom ryggen", förklarar Enheten för bekämpning av organiserad brottslighet i den libyska staden Misurata.

Tillfångatagen IS-krigare berättade

Nyhetsbyrån AFP uppger att fyndet av kropparna gjordes efter att en tillfångatagen IS-krigare berättat om platsen. Enheten för bekämpning av organiserad brottslighet i Misurata förklarar vidare att kropparna har förts till Misurata för rättsmedicinsk undersökning.

En talesperson för Egyptens utrikesdepartement säger att det har informerats om upptäckten av massgraven.

– Den egyptiska ambassaden har sedan i fredags i förra veckan kommunicerat med libyerna och det egyptiska försvarsdepartementet har även hjälpt till med samordningen för att säkra kropparnas återkomst till Egypten.

Ny kyrka byggd

13 av männen som fångades och avrättades av IS i februari 2015 kom ursprungligen från det lilla samhället Al-Aour i Egypten. Efter avrättningen, som fördömdes över hela världen, har en ny kyrka med namnet Martyrerna i Libyens kyrka byggts i Al-Aour.

Makar Issa, präst i en annan koptisk-ortodox kyrka i Al-Aour, konstaterar att tidpunkten för fyndet av kropparna på sätt och vis är passande.

– Martyrerna i Libyens kyrka är nu färdigbyggd och redo att ta emot dess martyrsöner, hjältarna som lyfte huvudet på kyrkan och kristna över hela världen, säger Makar Issa till International Christian Concern.

Glädje och sorg

En bror till två av de halshuggna männen säger samtidigt till International Christian Concern att bilderna på de döda männen har fyllt befolkningen i Al-Aour med både glädje och sorg.

För en knapp månad sedan dömde en egyptisk domstol sju män till döden för medlemskap i IS. Flera av dem ska ha deltagit i halshuggningarna i Libyen. Tre av männen dömdes i sin frånvaro, enligt en talesperson.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons