Hamas: Framgångar i förhandlingarna

Hamas uppger att en uppgörelse nåtts med den palestinska Fatah-regeringen på Västbanken när det gäller delar av försöken att nå försoning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"En överenskommelse har nåtts i dag mellan Hamas och Fatah under det egyptiska sponsorskapet", uppgav Hamas ledare Ismail Haniya i ett uttalande.

Detaljer i uppgörelsen ska presenteras under dagen, men en av personerna som är inblandade i förhandlingarna uppger att det palestinska Västbankstyret tar kontroll över gränsövergången vid Rafah mellan Gaza och Egypten.

Fatahs islamistiska rival Hamas styr i Gazaremsan. Förhandlingar mellan parterna inleddes i Egyptens huvudstad Kairo i tisdags. AFP:s källa säger att bredare förhandlingar om bildandet av en nationell enhetsregering kommer att inledas inom två veckor.

Det väststödda Fatahpartiet förlorade kontrollen över Gaza 2007 efter sammandrabbningar med Hamas, som har terrorstämplats av EU och Israel.

Förra månaden gick Hamas med på att ge president Mahmud Abbas regering visst inflytande i Gaza efter en överenskommelse som medlats fram med hjälp av Egypten.

Samtalen i Kairo har haft som syfte till att nå ytterligare enighet mellan parterna.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons