Kristna nyårsfestivaler lockade tusentals unga till kyrkan

Nyårsfestligheter för ungdomar – med teman om bön, vänskap och Levande vatten. Dagen har gjort nedslag på några av landets kristna nyårsfestivaler inom Pingst, Equmeniakyrkan och EFS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pingströrelsens nyårssatsning Unite18 samlade totalt omkring 2 000 ungdomar på fem platser under helgen: Sundsvall, Västerås, Alingsås, Jönköping och Malmö.

Det var i Sundsvall nyårsfestivalen startade för tolv år sedan, och efter att Unite med åren växt var pingstförsamlingen i staden nu återigen värd för den norra regionens nyårsfirande.

– Det har varit fantastiskt underbara dagar. Allt grundas i att ge ungdomarna verktyg för sin tro att använda när de kommer hem. Gemenskapen är viktig, men framför allt har längtan efter Jesus varit väldigt stor, säger Anton Hildorsson, ungdomspastor i Pingstkyrkan i Sundsvall.

Fullt i lokalerna

Omkring 350 deltagare och volontärer var på plats i Sundsvall, vilket var så många lokalerna kunde ta under de fyra dagarna. De flesta av deltagarna har sovit i en intilliggande skola. Temat för hela festivalen har varit ”be”.

– Vi har haft bibelstudium om vem den Gud som vi ber till – och vill ha relation med – egentligen är. Och så har vi gett praktiska redskap för bön, säger Anton Hildorsson.

Till arrangemanget hörde också nyårsshow på nyårsafton samt trerätters middag och aktiviteter som att köra Segway eller att hoppa på olika uppblåsbara attraktioner.

Seminarier om relationer, att vara missionär i sin hemstad eller kring hur man som kristen hanterar det som möter i sociala medier var andra inslag.

Inom EFS i Svenska kyrkan har tre Livskraftsläger anordnats i Helsingborg, Älvsbyn och Umeå. I Helsingborg har omkring 150 personer varit tillsammans i Sundsgårdens Folkhögskola.

– Gud har verkligen gjort väldigt mycket i ungdomarnas liv. På nyårsaftonen hade vi en fantastisk festkväll med gudstjänst, middag, spex, dans och vittnesbörd från ungdomar om vad Gud har gjort, säger Frida Ewers, en av lägercheferna.

Temat har på det här lägret varit ”Levande vatten” – om den kraft som Jesus vill utrusta med genom dopet och den helige Ande. Som kontrast till detta har förmiddagarna tagit upp ökenvandringen i Gamla testamentet och de svårigheter som kan möta i livet.

Missionsauktion

På kristna nyårsläger kan det vara tvära kast. Till aktiviteterna hörde också en missionsauktion där deltagare och ledare sålde diverse saker och tjänster, exempelvis gräddkastning på deltagare och massage.

Utanför Avesta i Dalarna möttes 65 personer till nyårsläger inom Equmeniakyrkans mittregion på Sjöviks folkhögskola. De hade också kontakt med fjällstationen i Hemavan, där samfundets region nord höll ett liknande läger. Lägret avslutas på tisdagen efter ett nattligt disco.

Olika aspekter av vänskap

Annars har temat varit det grekiska ordet ”Filos” som betyder vän.

– Vi har pratat om att vara vän med Gud, med mig själv, med min nästa och med en främling – och gett olika perspektiv utifrån Bibeln. Varje kväll har vi avslutat med att fira gudstjänst. Just gudstjänsten är det inslag som får högst betyg i våra utvärderingar, säger Elin Lagerhäll, lägerchef samt barn- och ungdomsledare i Nybrokyrkan i Falun.

Annons
Annons