Kyrkoledare manar till lugn i Katalonien

Folkomröstningen om eventuellt självstyre kantades av polisinsatser och bråk. Katolska biskopar manade till lugn inför det val, som förbjudits av spanska regeringen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var efter massdemonstrationerna i Barcelona den 20 september, där över 500 000 människor deltog, som det regionala katalanska parlamentet i Barcelona fattade beslutet att ordna en folkomröstning. Där skulle katalanerna få säga om de önskar självständighet från Spanien.

Illegal omröstning

Men folkomröstningen är illegal, enligt den spanska regeringen. Och valet har också mött viss kritik i Katalonien, då det finns de som menar att beslutet om folkomröstning inte togs med tillräckligt stark majoritet.

Redan före helgens val konfiskerade polisen bland annat 10 miljoner röstkort, som var tänkta att användas i folkomröstningen. Ett stort polisuppbåd var närvarande i Katalonien under söndagen, och blockerade på vissa ställen vallokalerna.

Oroligheter och våld blossade upp på flera platser, och siffran på skadade steg under söndagen till över 800 personer – de flesta dock med mindre skador. Enligt inrikesdepartementet skadades också 33 poliser i räderna vid vallokalerna.

Resultatet från söndagens val blev en seger för självständighetssidan: 90 procent av de röstande sa ja till ett självständigt Katalonien. Samtidigt motsvarade valdeltagandet bara omkring 42,3 procent av Kataloniens 5,34 miljoner röstberättigade, skriver TT.

Kommenteras olika

Den spanska centralregeringen i Madrid och Kataloniens regionpresident Puigdemont kommenterade söndagens val helt olika:

–  I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, sa premiärminister Mariano Rajoy i ett tv-tal.

– Katalonien har vunnit rätten att bli en självständig stat, sa Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont i ett annat tv-tal.

Kyrkan i Spanien och i Katalonien är ”lika splittrad som det spanska folket” i frågan om folkomröstning och om självständighet, skriver den katolska nyhetssajten Crux. Inför helgens val gick en rad katolska biskopar ut med ett brev, där de manade till lugn och besinning. Biskoparna tog i brevet inte ställning till frågan om självständighet.

De uppmuntrade alla kristna att vara ansvarsfulla och att ”gå dialogens väg” och att undvika ”konfrontationer”.

Samtidigt har en grupp på 282 katolska präster och 21 diakoner skrivit ett upprop där de stödjer folkomröstningen, som de menar är både ”legitim och nödvändig”, och de ber katalanerna att ”använda sina fundamentala rättigheter”.

Från påven Franciskus har det inte kommit något uttalande, och det väntar man sig inte heller i Spanien, skriver Crux.

Uppmanar till bön

Evangeliska grupper har även de manat till bön och eftertanke. Den spanska Evangeliska alliansen säger i ett uttalande: ”Det är inte vårt uppdrag att uttrycka vad som bör vara lösningen (för regionen, red:s anm) men vi känner att vi vill mana alla spanjorer och katalaner att vända sig till Gud, som har alla lösningar i sin hand.”

Katalonien har eget språk, och många menar att man också har en helt egen kultur och historia. Enligt opinionsundersökningar vill ungefär hälften av befolkningen i Katalonien att provinsen ska bli självständig.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons