Ledare döms för sexuellt ofredande av konfirmand

Upprörda känslor efter att en ungdomsledare dömts för sexuella närmanden mot 14-årig på Svenska kyrkans konfirmationsläger i Norrköping.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En ung man, numera 19 år, fälls i Norrköpings tingsrätt för sexuellt ofredande i samband med ett konfirmationsläger i Norrköping förra året.

Mannen var själv med som ungdomsledare, eller hjälpledare, trots att han vid tillfället inte var döpt och medlem i Svenska kyrkan. Den dömde mannen hade visat intresse för kristen tro och inför lägret hade han gått i dopundervisning. Efteråt har han låtit döpa sig, kommer det fram, då en av prästerna intervjuas i Folkbladet efter att domen har fallit.

Flera närmanden på konfirmand

I tingsrättens dom står det att den dömde ungdomsledaren vid flera tillfällen ska ha närmat sig den 14-åriga konfirmanden, han ska vid upprepade gånger ha berört henne. Mannen döms till böter för sexuellt ofredande.

Kyrkans agerande har kritiserats på flera punkter. Dels för att ungdomsledaren fick sova i samma rum som konfirmandtjejerna. Dels för att den 14-åriga konfirmandens föräldrar inte blev informerade om vad som hade hänt.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons