Sturmark slutar som ordförande i Humanisterna

Om ett halvår slutar Christer Sturmark som ordförande för Humanisterna som han lett sedan 2005.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Christer Sturmark har meddelat valberedningen att han inte ställer upp till omval vid kongressen i april nästa år. Han har vid det laget varit Humanisternas ansikte utåt i tretton år.

– Det är en lämplig tid att sätta punkt. Jag lämnar då över ordförandeklubban till en person som jag hoppas ska fortsätta att göra Humanisterna till en självklar och respekterad aktör i frågor om religionsfrihet, livsåskådningar, mänskliga rättigheter och det sekulära samhället, säger han i ett pressmeddelande.

Som framgångar under sin tid som ledare för Humanisterna lyfter han bland annat fram den sekulära ceremoni i samband med Riksmötets öppnande som enligt Sturmark "har fått officiellt erkännande".

Gillar debatter

Christer Sturmark har gjort sig känd som en debattglad profil som inte drar sig för att ge sig i kast med de svåra frågorna, ibland med kristna meningsmotståndare som motpart.

– Mitt engagemang för Humanisterna och den sekulära humanismen kommer att fortsätta, säger han och identifierar några områden där han vill att Humanisterna flyttar fram sina positioner.

Dit hör bland annat "att garantera alla barns rätt till en konfessionsfri skola i Sverige" samt en lagstiftning som är totalt sekulär. Han lyfter också fram sin käpphäst, att få statliga bidrag som vilken livsåskådning som helst.

– Jag tror det är inom räckhåll, säger han om det senare målet.

Humanisterna i Sverige har drygt 5 000 medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons