Västerås biskop efter hen-kritiken: Jesus var en man

Mikael Mogren: Det här med Jesus och kön kan tyckas vara en liten struntsak. Jag tycker inte det.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter att Svenska kyrkan i Västerås använt ordet "hen" för att beskriva Jesus i en tidningsannons har reaktionerna varit många. Ett flertal andra tidningar har uppmärksammat annonsen och på Dagens Facebooksida har artikeln till exempel fått över 70 kommentarer sedan i går kväll.

Nu väljer Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, att ge sin syn på saken.

"Precis som domprosten tydligt har uttryckt, så var Jesus en man. Det råder inget tvivel om den saken", skriver han på Svenska kyrkan i Västerås webbplats.

"Jesus delar varje människas liv"

Han fortsätter med att hänvisa till Johannesevangeliet 1:14 där det att Ordet blev människa, eller kött, beroende på översättning

"Jesu liv och försoningsgärning gäller mänskligheten, inte manligheten, enligt evangelisten Johannes. Den debatt som råder tvingar mig att säga det annars självklara: Jesus delar varje människas liv, inte enbart männens."

Mikael Mogren fortsätter med att ta kraftigt avstånd från nedsättande formuleringar om transvestiter, transsexuella och andra transpersoner som har förekommit i debatten efter Svenska kyrkans annons.

"Kan tyckas vara en liten struntsak"

Samtidigt säger han att han är tacksam för den debatt som har startat.

"Det här med Jesus och kön kan tyckas vara en liten struntsak. Jag tycker inte det eftersom jag har sett hur män och manlighet kan härska över kvinnor och effektivt definiera bort alla identiteter som inte passar in i manligt och kvinnligt. Ibland använder härskare kristen tro för att legitimera sin överordning och menar sig därmed ha rätt att trycka ner till exempel kvinnor. Det behöver inte vara så. Guds kraft i vår tid kan befria och upprätta människor. Frustrationer och ängslan kan bli förvandlade till goda handlingar i tjänst för medmänniskorna."

Läs också: Svenska kyrkan i Västerås: Därför kallar vi Jesus för "hen"

Annons
Annons