Obama: Jag gör mitt bästa för att leva ut min tro

President Barack Obama beundrar förre presidenten George W Bush för hans tro.
- Jag höll inte med honom i många frågor, men jag respekterade honom som en god make, en älskande pappa och en troende man, säger Obama i en intervju.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är den kyrkliga tidningen "Cathedral Age" som har intervjuat både den sittande presidenten och den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Obama och Romney har fått exakt samma frågor kring politik och religion, men Romneys svar kring tron är inte alls lika utförliga som Obamas. Presidenten spekulerade också i hur Bushs tro kan ha påverkat hans politik.

Ifrågasatt tro

- Jag vet inte hur han skulle ha närmat sig frågor som immigrationsreformer eller aidsepidemin i Afrika om han inte varit troende, säger han enligt Christian Post.

Både Obamas och Romneys tro har ifrågasatts. Obama, som kallar sig kristen, misstänks ofta för att i hemlighet vara muslim. Romney är mormon, och det är en sekt i många kristnas ögon. Själv hävdar han dock att han tror på Jesus Kristus som Guds son och världens frälsare, en av de viktigaste doktrinerna i den kristna läran.

På frågan hur man bemöter ifrågasättandena svarar Barack Obama:

- Jag gör mitt bästa för att leva ut min tro, leva i Ordet och mer och mer likna Honom.

Romney säger att varje religion har sina egna doktriner och sin historia och att det finns skillnader, men att skillnader inte borde vara grund för kritik utan snarare vara ett skäl att visa tolerans.

- Den religiös toleransen blir väldigt ytlig om den bara gäller exakt samma tro som man själv har, säger han.

Båda herrarna får också uppge vilket bibelsammanhang som de helst återkommer till. Romney citerar Matteus evangelium: "Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig."

Obama hänvisar till psalm 46 och Jesaja 40 där det står: ?"men de som litar till Herren får ny kraft, de får vingar som örnar. De springer utan att bli trötta, vandrar utan att mattas."

Båda hävdar att deras tro är en viktig del av deras dagliga liv.

Annons
Annons