Ordningsregler fick SD att nobba debatt

När folkhögskolan Sundsgården i Helsingborg, som drivs av EFS, krävde att Sverigedemokraterna inte skulle säga något negativt om religion, etnicitet och kön i en EU-debatt valde partiet att lämna återbud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 22 maj ska företrädare för riksdagspartierna, plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet, diskutera EU, rasism och främlingsfientlighet på Sundsgården. Sverigedemokraterna fick också en inbjudan – men en villkorad sådan. Som enda parti tvingades SD nämligen skriva under ett papper där de lovade att inte kränka elever eller skolpersonal på grund av kön, religion, etnicitet eller sexuell läggning.

Ställde kravet på SD

– Innan vi skickade ut inbjudningarna diskuterade jag situationen med vårt studeranderåd och anställda. Vissa tyckte inte alls att vi skulle bjuda in SD medan andra tyckte att vi skulle behandla alla partierna likadant. Det här blev en kompromiss från min sida, säger rektor Martin Nihlgård, till Dagen.

Varför ställde du bara det aktuella kravet på SD och inte på alla partierna?

– Jag utgick från de diskussioner som vi annars har med våra elever. Om eleverna har misskött sig på något sätt när det exempelvis gäller droger eller alkohol ger vi dem en chans till. Samtidigt får de också skriva under ett papper där de lovar att inte göra om misstaget. Men vi tvingar inte alla eleverna att skriva under ett sådant intyg.

– När det gäller SD har de en oerhört dålig historik och jag kan inte se att det finns någon risk att de andra partierna skulle uttrycka sig på samma sätt.

”Låg debattnivå”

Men Michael Rosenberg, kommunalråd för SD i Helsingborg, säger till P4 Malmöhus att särbehandlingen är ”en väldigt låg debattnivå”.

– Jag tycker att det är ganska osmakligt att man ställer den typen av krav.

Nu har alltså SD tackat nej till att delta i debatten med hänvisning till skolans krav. Men på frågan om Martin Nihlgård ångrar det uppställda villkoret svarar han nej:

– Det är synd att SD inte kommer. Men jag ångrar inte något. Vi har dessutom fått mycket beröm för att vi vågar stå upp för alla människors lika värde, säger han till Dagen.

TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons