Oro efter nya Muhammedteckningar

Den franska veckotidningen Charlie Hebdo publicerar i dag teckningar på profeten Muhammed i ”vågade situationer. Oro för våldsamma protester får nu Frankrike att höja säkerheten kring bland annat ambassader, säger utrikesminister Laurent Fabius (bilden).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag har naturligtvis utfärdat instruktioner om att särskilda säkerhetsåtgärder ska vidtas i alla de länder där det här skulle kunna innebära problem, säger utrikesministern.

Veckotidningen hade i förväg meddelat att den skulle publicera karikatyrer av profeten Muhammed som skulle kunna ”chocka dem som vill bli chockade”, uppger TT.

– Vi gör karikatyrer av alla, varje vecka, men när vi gör det med profeten så kallas det för provokation, sade chefredaktören Stephane Charbonnier i fransk tv i går.

Charlie Hebdo har varit i liknande blåsväder förr. 2006 publicerade tidskriften de tolv teckningar som danska Jyllands-Posten tidigare tryckt. I november 2011 förstördes redaktionen av en inkastad brandbomb, sedan det blivit känt att ytterligare Muhammed-karikatyrer skulle publiceras.

Nu befaras att den nya publiceringen ska utlösa nya protester i Europa.

Samtidigt har protester mot den USA-producerade Muhammedfilmen brutit ut i östra Afghanistan. Omkring 1 000 demonstranter, de flesta universitetsstudenter, skanderar ”Död åt Amerika” när de blockerade en viktig väg mot Kabul.

 

Annons
Annons
Annons
Annons